Afbeelding
Foto:

Reünie Boy bromfiets in Rijssens Museum

RIJSSEN – Het Rijssens Museum organiseert op dinsdagavond 21 november een thema-avond rond de Boy-bromfietsfabriek die Rijssen ooit bezat.

"Het wordt een avond waarop de historische Boy-bromfiets centraal staat die we onlangs van Nijverdaller Bert Aanstoot hebben kunnen aankopen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "De thema-avond is meteen een reünie voor alle mensen die ooit in de Rijssense Boy-fabriek hebben gewerkt of er mee te maken hebben gehad."

Boy-spullen
"Daarnaast willen we ook graag met mensen in contact komen die nog spullen thuis hebben die met de Boy-brommer of de Boy-fabriek te maken hebben. Als ze die hebben, dan zou het mooi zijn als ze die spullen voor de reünie een avond willen afstaan, zodat er 's avonds in het museum ook echt iets van de tijd van toen te zien, te ruiken en te voelen is. We zijn benieuwd wat het gaat opleveren. Bel naar het museum of stuur een mail naar g.dannenberg@rijssensmuseum.nl Mocht het ook voor andere museumbezoekers de moeite waard zijn, dan gaan we bekijken of de spullen wat langer te bezichtigen zullen zijn."

Herman Pierik
De Boy-bromfietsfabriek vestigde zich op het destijds nieuwe industrieterrein De Mors. In 1954 werd aan de Industrieweg een nieuwe fabriek gebouwd achter het Gemeentelijk Energiebedrijf (GEB). Hier vestigde zich de Gelderse Motoren Fabriek (GMF) die oorspronkelijk komt uit Varsseveld in de Gelderse Achterhoek. In de hoogtijdagen werkten er minstens 70 personeelsleden. De snelste uitvoering van de Boy kwam ooit tot een topsnelheid van 85 km per uur. Er werd zelfs aan wegraces deelgenomen. Herman Pierik, de latere eigenaar van Motor Oost in Rijssen, was dé wegracer van de fabriek. In 1960 ging de fabriek failliet en later vestigde zich de Reginox in het vrijkomende pand.

Boek
In het nieuwe boek Vensters op Rijssen II beschrijft Gerrit ten Wolthuis de opkomst en ondergang van de Boy-fabriek. Naast het originele exemplaar dat in het Rijssens Museum staat, zijn er nog enkele al dan niet gepimpte Boy-bromfietsen in Rijssen. " We hopen dat we de eigenaren zo ver kunnen krijgen dat ze hun collectors items enkele dagen aan het Rijssens Museum willen afstaan."