Afbeelding
Foto:

Rijssens Museum krijgt Willy van Gendt

RIJSSEN – Zaterdag was de officiële overdracht van de Willy's brandweerwagen uit 1964 door de brandweer Gendt aan het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR).

De Willy is in langdurige bruikleen gegeven aan Rijssen. Gunther Strijbosch (tweede van links) van het brandweerkorps Gendt overhandigde de sleutels van de Willy aan bestuurslid Arjan van Brussel (tweede van rechts) van het IBR. Ook voorzitter Jan Bakker (uiterst rechts) van het Rijssens Museum was aanwezig, evenals de oud-brandweerman Jan Flim (derde van rechts) die samen met zijn oud-collega's Jan Eshuis en Henk Baan de Willy uit Gendt hebben gehaald. Ook chauffeur Dick van Brussel (uiters links) was bij de overdracht aanwezig.

Enig exemplaar
De personeels- en materiaalwagen heeft als bouwjaar 1964 en is het enige exemplaar in zijn soort. De wagen is tot 1981 in gebruik geweest bij de brandweer van Gendt in Gelderland. De wagen heeft lange tijd niet gereden en kon niet harder dan 40 kilometer per uur. Vandaar ook dat hij met de ambulance van garage Lammertink naar Rijssen is gehaald. Henk Baan heeft hem een flinke opknapbeurt gegeven, zodat de Willy nu weer ruim 100 kilometer per uur haalt. Er staat 300 kilometer op de teller.

Aanwinst
Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum zei dat de wagen een uitdaging is voor de echte liefhebbers onder de chauffeurs om ermee te rijden. "We zijn bijzonder blij met onze nieuwe aanwinst en we prijzen ons dan ook gelukkig dat het korps Gendt de wagen aan ons in bruikleen wil geven."

Onderkomen
Het brandweerkorps van Gendt heeft de wagen altijd zeer gekoesterd. "Ons korps is geen museum en wij rijden normaal gesproken niet met de wagen en dat is niet goed voor zo'n voertuig. Daarom hebben we ook gezocht naar een museum dat er ook echt mee gaat rijden. We zijn dan ook heel blij dat we een goed onderkomen voor onze wagen hebben gevonden."

Museumbezoek
Na de officiële overdracht bracht de Gendtse delegatie een bezoek aan het IBR. Ze werden door Arjan van Brussel rondgeleid. De brandweer van Gendt blijft eigenaar van de wagen en is vrij om hem te gebruiken bij brandweerplechtigheden.

Droevig
"Dat kan een droevige gebeurtenis zijn als een uitvaart van een brandweerman, maar ook een huwelijk," aldus Strijbosch.