Afbeelding
Foto:

D66: "Varkensstallen zijn hier onveilig!"

RIJSSEN – Fractievoorzitter Herman Klein Velderman (D66) vindt de varkensstallen in Rijssen-Holten onveilig.

De D66-voorman stelde donderdagavond de kwetsbare varkens en kippen aan de orde in de gemeenteraadsvergadering. Volgens Klein Velderman is "een kip niet beter beschermd tegen brand dan een wc-rol in een opslagloods."

De democraat wilde van wethouder Jan Aanstoot (Gemeentebelang) weten welke maatregelen er in Rijssen-Holten worden genomen om de veiligheid van kippen en varkens in de stallen beter te waarborgen. "Er is nog veel mis!"

Wethouder Aanstoot zei dat ieder verbrand dier er één te veel is en dat in Rijssen-Holten alles wordt gedaan om dit soort rampen te voorkomen. "We gaan jaarlijks gesprekken aan met individuele veehouderijen en we bekijken ook jaarlijks welke maatregelen er worden en zijn genomen bij onze tien grote varkensbedrijven en de tien andere bedrijven waar kalveren, konijnen en kippen worden gehouden."

Volgens Aanstoot worden de bedrijven jaarlijks gecontroleerd. "Ook worden controles van de installaties uitgevoerd en als blijkt dat er sprake is van achterstand, worden de bedrijven vaker gecontroleerd."