Afbeelding
Foto:

Advies Arena: financiële veranderingen in 2018.

Maximaal 100% waarde woning lenen.
In 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen (in 2017 is dit nog 101%). Dat betekent dat de 'kosten koper' uit eigen middelen betaald moeten worden. Als er voldoende inkomen is, kunnen deze kosten koper ook middels een consumptief krediet meegefinancierd worden.

Tweede inkomen telt voor 70% mee.
Tweeverdieners mogen in 2018 meer lenen dan hiervoor. Nu wordt nog 60% van het laagste inkomen meegeteld bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2018 stijgt dit naar 70%. Zo hebben tweeverdieners meer mogelijkheden om samen een huis te kopen.

Renteaftrek restschuld wordt afgeschaft.
De restschuldregeling wordt per 2018 afgeschaft. Heb je een huis dat 'onder water' staat (hypotheekschuld - woningwaarde) en overweeg je om in de nabije toekomst te verhuizen? Dan kan het lonen om nog in 2017 actie te ondernemen. Bij verkoop in 2018 ontstaat de restschuld dus na 2017 en is de rente over de restschuld niet langer aftrekbaar. De restschuld valt dan in box 3.

Trouwen niet meer automatisch in gemeenschap van goederen.
In 2018 veranderen de wettelijke regels met betrekking tot het huwelijk. Als je geen huwelijkse voorwaarden laat opmaken, trouw je vanaf 2018 niet langer in algehele gemeenschap van goederen. In plaats daarvan ontstaat een zogeheten 'beperkte gemeenschap van goederen', waarbij alle bezittingen die jij voor het huwelijk bezat, buiten de huwelijksgemeenschap vallen en dus privé-vermogen blijven.

Maximumtarief hypotheekrenteaftrek omlaag naar 49,5 %
De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2018 verder beperkt. In 2018 wordt het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is verlaagd naar 49,5 % (2017 nog 50%). Deze beperking geldt voor aftrekbare kosten voor de eigen woning. Dus niet alleen de hypotheekrente, maar ook bijvoorbeeld de rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2017 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven de € 67.072,-.

Aanpassing NHG-grens.
De grens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt vanaf januari 2018 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Momenteel is deze NHG kostengrens € 247.450,-. Voor woningen met energiebesparende maatregelen is dit € 259.700,-.

Verplicht sparen VvE's.
Op 1 januari 2018 treedt een nieuwe wet in werking die Verenigingen van Eigenaren (VvE) aanmoedigt een minimumbedrag opzij te leggen voor onderhoud. VvE's moeten gaan sparen aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan of elk jaar 0,5 % van de herbouwwaarde van het appartementencomplex opzij leggen. In de wet is geen boete of sanctiebepaling opgenomen, maar de wet is een extra juridisch middel voor eigenaren die willen sparen en die te maken hebben met mede-eigenaren die dat niet willen. Van de hoofdregel om te storten in het reservefonds mag afgeweken worden, wanneer 80% van de eigenaren hiermee instemt.

Wijzigingen box 3.
In 2017 is de berekeningswijze van de belasting over het vermogen gewijzigd. Sindsdien betaal je in box 3 over een forfaitair rendement op je vermogen, 30% inkomstenbelasting. Dit forfaitair rendement wordt door de overheid bepaald en is hoger naarmater het vermogen groter is (zie tabel). Je hebt hierin echter wel een heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrij vermogen wordt in 2018 verhoogd naar € 25.000,- voor alleenstaanden en € 50.000,- voor fiscaal partners. Alleen het vermogen daarboven wordt belast in box 3.

Goed advies
Hebt u behoefte aan goed advies? Neem contact op met Marco ten Zende van Advies Arena. Kijk ook op: www.adviesarena.nl

Afbeelding