Afbeelding
Foto:

Nationale Voorleeslunch in de Waerdenborch

HOLTEN - Op vrijdag 6 oktober doen de Bibliotheek Rijssen-Holten en ViaVie Welzijn mee aan de vijfde editie van de Nationale Voorleeslunch voor ouderen. Er wordt voorgelezen bij het scholengemeenschap.

Dit jaar verzorgen leerlingen van de Waerdenborch in Holten de lunch en leest Gerrit Jansen, bekend van zijn boek over de Beuseberg, voor. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren.

Herinneringen
Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Het voorlezen heeft dus ook directe raakvlakken met het verbeteren van welzijn voor specifieke groepen, zoals bijvoorbeeld dementerenden. De afgelopen jaren organiseerden meer en meer bibliotheken en zorgcentra dit soort voorleesmomenten.

Voorlezen
Door het organiseren van een Nationale Voorleeslunch, wil de bibliotheek laten zien dat het voorlezen van een goed verhaal veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen.