Afbeelding
Foto:

Ups en downs uit het leven van gastouder

RIJSSEN - Dat het leven als gastouder niet altijd op rozen gaat ondervond Gerja Tijhof uit Rijssen.

Zij was in 2011 aangenomen bij de kinderopvang in Rijssen, maar na anderhalf jaar werd haar contract ontbonden, door de bezuinigingen, waardoor er fors werd gesneden in de kinderopvang. Na 3 maanden zonder werk werd zij opnieuw aangesteld voor een periode van 1,5 jaar. Echter wegens medische omstandigheden werd haar contract niet verder verlengd en raakte ze werkloos. Op dat moment had zij geen recht meer op een WW–uitkering en kwam in de participatie wet (bijstand) terecht. Gerja: "Dat was, omdat ik graag werk, een bijzondere ervaring. Ik vroeg mijzelf af of ik me om moest laten scholen. En of ik na de zoveelste sollicitatie aangenomen zou worden bij een kinderopvang. Maar dat gebeurde niet."

Volgende fase
Voor Gerja brak dan ook al snel een volgende fase aan. "Ik had me in laten inschrijven bij een gastouderbureau in Wierden. Bij dit bureau was het mogelijk dat ouders rechtstreeks gastouders konden benaderen. Nadat ik een jaar ingeschreven stond, werd ik benaderd door een gezin uit Wierden, om bij hun thuis te komen oppassen op hun zoontje van 1,5 jaar. Deze gelegenheid greep ik met beide handen aan en ik werk daar nog steeds met veel plezier."

Meer werk
Het werk ging haar goed af, en al snel kreeg zij het drukker: "Daarnaast werd ik daarna benaderd door twee ander gezinnen, zodat ik weer een fulltime baan had. Mijn mening en ervaring in het gastouderschap is, dat kinderen meer in een huiselijke sfeer opgroeien. Daarnaast ben je een op een met het kind bezig en bouw je snel een hele hechte band op met het kind. Dit vind ik fijn werken en daarom heb ik besloten om vanaf 16 oktober mijn eigen huis aan de Graaf Ottostraat in Rijssen open te stellen als gastouderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar."

Dick Tukkers