Afbeelding
Foto:

Jubileum concert Dick Sanderman

RIJSSEN - Op 18 oktober is het precies 40 jaar geleden dat Dick Sanderman zijn eerste benoeming kreeg als kerkorganist. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt in de Schildkerk een avond met samenzang en orgelspel gehouden op woensdag 18 oktober.

Tijdens deze bijeenkomst ligt het accent geheel op het kerkorganistschap van de Rijssense stadsorganist. Daarom is het ook geen orgelconcert, maar een avond waarin vooral veel gezongen wordt. Het begeleiden van de gemeentezang is immers de voornaamste taak van de kerkorganist. Als spreker is uitgenodigd dr. J.D.Th. Wassenaar, voorzitter van de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland, en tevens predikant van de Protestantse Gemeente Hellendoorn waar Dick Sanderman ook bijna wekelijks speelt. In zijn toespraak zal dr. Wassenaar stil staan bij de betekenis van het orgelspel in de eredienst.

Informatie
Op het monumentale orgel van de Schildkerk speelt Sanderman enkele van zijn favoriete orgelwerken. De liederen voor de samenzang zijn afkomstig uit de bundel Weerklank, waarvan Dick Sanderman één van de redactieleden was. Zijn voorliefde voor de melodieën van Engelse hymns komt ook tot uitdrukking in de liederen die hij gekozen heeft om op deze feestelijke avond te laten zingen. De zangavond in de Schildkerk begint om 19.30 uur, de toegang is gratis. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn in de Leerkamer achter de kerk. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om te komen.

Dick Sanderman
Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 zijn diploma behaalde. In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis. Hij werd in 2015 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.