Afbeelding
Foto:

Molens in Rijssen

RIJSSEN - Rijssen had in vroegere jaren diverse molens binnen hun gemeentegrenzen, waarbij de wieken al op afstand zichtbaar waren.

Een bekende molen in die tijd was de molen van Muller bij het Veer, deze molen is jaren lang geleden is afgebroken en dan was er de korenmolen van Bouwhuis op de Elta, ook deze korenmolen kon zich niet staande houden. Bij de stadsbleek op de Weyerd stond de molen van Rosman deze molen werd in het jaar 1933 afgebroken. Ook de molen van Arends staande aan de Markeloseweg die eerst werd gekortwiekt en moest later het loodje most leggen in verband met het oprichten van een benzinestation ter plaatse. Ook was er een Stadswatermolen op de plaats waar nu de huidige straat de Watermolen is gelegen, deze molen werd 1n 1794 afgebroken.

Overgebleven molens
Natuurlijk is in volle glorie nog aanwezig en in bedrijf de welbekende Pelmolen aan de Pelmolenweg, de geschiedenis van deze molen in Rijssen dateert vanaf het jaar 1752. De molen is eerder ergens in de lande afgebroken aan de rand van de Beemster en naar Rijssen verplaatst. De Pelmolen is ruim 150 jaar in gebruik geweest als pelmolen. Een molen die in 1904 door de bliksem werd getroffen. De werkzaamheden met deze molen staakten in het jaar 1913. Sinds 1968 is deze molen bijna volledig gerestaureerd. En nog steeds is in Rijssen aanwezig de in het jaar 1897 gebouwde en de 1941 onttakelde molen van Braakhekke aan de Molendijk Zuid. Deze molen heeft in het jaar 1934 voor het laatst gedraaid, waarbij de molenaar de naam Slaghekke droeg. Van deze molen werden in het jaar 1941 werden de kap en de gewichtsstelling van de molen afgenomen. De romp werd op 31 maart 1997 werd de achtkantige bovenbouw van de romp gedemonteerd en gebruikt voor de herbouw van de molen van het dorp Onderdendam. Hierbij is het achtkant van de molen van Slaghekke op de stenen onderbouw van de molen'' Molen Haitsma'' in Onderdendam gebruikt. De overgebleven stenen molenromp wordt nog steeds gebruikt voor de opslag van veervoeders en maakt deel uit van de aanwezige graanmaalderij.

Dick Tukkers