Afbeelding
Foto:

Pas op voor schoorsteenbrand

TWENTE - Zaterdagmiddag, net voor etenstijd. Een brandweerwagen komt met loeiende sirene door de straat heen. Op de melding zien we waarvoor: een schoorsteenbrand. De zoveelste deze maand al weer...

September is de traditionele start van het stookseizoen. En dit markeert ook altijd een stijgende piek qua schoorsteenbranden. De Brandweer Twente rukt gemiddeld zo'n 115 keer per jaar uit voor schoorsteenbranden tussen september en april. Zodra het buiten weer koud is, gaan mensen fanatiek stoken. Echter schiet het onderhoud van de schoorsteen er vaak bij in, met alle gevolgen van dien.

Advies
De brandweer adviseert om jaarlijks vóór het stookseizoen onderhoud uit te laten voeren. Gedurende het jaar kan een schoorsteenkanaal verstopt raken of vervuild. Wanneer je de haard of kachel als sfeerverwarming gebruikt, is één keer vegen per jaar afdoende. Gebruikt u deze echt als hoofdverwarming? Bij intensief gebruik is het verstandig om het schoorsteenkanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Brandweer Twente adviseert hiervoor een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Hier is een vakkundige veger te vinden in je eigen omgeving.

Veilig stoken
Om veilig te stoken gebruik je droog en schoon brandhout wat op de aslaag gaat. Je plaatst dan dun aanmaakhout bovenop, afgedekt met sprokkelhout en een aanmaakblokje. We gebruiken NOOIT spiritus of benzine. Dit is een goede manier om zéker te zijn van een vervelende brand. Deze variant van hout opbouwen wordt ook wel de 'Zwitserse methode' genoemd. De Zwitserse overheid liet onderzoeken hoe het beste gestookt kon worden. Door hout van boven naar beneden te laten branden ontstaat minder rook en een efficiëntere verbranding. Voor een goed vuur moet u ook kijken naar de luchttoevoer, aangezien vuur zuurstof nodig heeft om te kunnen branden. Goede gebruik van de luchttoevoer kan zorgen voor een schone en probleemloze verbranding.

Bij brand
Gaat het toch mis? Doof het vuur met een emmer zand of zout, maar gebruik nooit water. Als u water op het vuur gooit, zet dit snel uit tot stoom en kan zorgen voor snellere verspreiding van brand of zelfs een explosie.