Afbeelding
Foto:

Leerzaam topconcert door VER in Holten

HOLTEN – Het Vocaal Ensemble Rijssen (VER) verzorgde zaterdagavond een leerzaam topconcert in de Holtense Dorpskerk.

Het VER onder leiding van Jan-Geert Heuvelman stond op zijn eigen wijze stil bij de herdenking van 500 jaar Reformatie. Dat begon in 1517 toen de monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen spijkerde aan de deur van de slotkapel in het Duitse Wittenberg.

Intrigerend
De kern van Luthers gedachtegoed stond zaterdagavond centraal in drie cantates van Georg Philip Telemann die het VER met The Utrecht Company of Music op bijzonder overtuigende wijze ten uitvoer bracht. De inhoud en betekenis van de cantates kreeg nog een extra dimensie door de intrigerende toelichtingen van musicoloog dr. Marcel Zwitser.

Trefzeker
De cantate, Herr, wir liegen für Dir met unserm Gebet, was een trefzekere opening die het publiek gelijk meenam. De aria Weg, ihr Sünden, kränkt mich nicht! Werd verrassend gevoelig en duidelijk gebracht door de bas Daniel Hermán Mostert. In zijn toelichting daarna legde Zwitser uit dat Luther een beweging binnen de kerk op gang had gebracht, maar dat hij ook de basis legde een muziektraditie waarop grootheden als Bach op voort konden bouwen.

Van den Dijk
In de tweede cantate, So ziehet nun an als die Auswerwählten Gottes, excelleerde VER-solist Jan van den Dijk met het recitatief Ach? Wenn doch manche dies bedächten. Ook in de slotcantate vormde Van den Dijk samen met Lieke van Oostenbrugge voor een wonderschone vertolking van de aria So danken, Gott, und loben Dich.

Koorschool
De toelichting van Zwitser was inhoudelijk verduidelijkend, maar hij gaf ook luistertips aan de hand van fragmenten die hij koor, solisten en orkest liet uitvoeren. Dat gaf het concert een ontspannen sfeer. Zwitser kon veel informatie kwijt over de muziek en context wat de waardering zeer vergrootte. En passant maakte Zwitser flink reclame voor de kinderkoorschool die Heuvelman onlangs is gestart. VER zorgde wederom voor een bijzonder concert dat mogelijk gemaakt is door een mooie bijdrage uit het Projectenfonds van de Rabobank Rijssen-Enter en zeer veel sponsoren die het VER een warm hart toedragen.