Afbeelding
Foto:

Oaln Koarkhof is toe aan groot onderhoud

RIJSSEN – De oude begraafplaats aan de Lentfersweg is toe aan groot onderhoud.

En dat is niet de schuld van de vrijwilligersploeg van Arend Nijkamp, Henk Eshuis en Ab van den Noort. Zijn doen al vele jaren onderhoudswerk op de oude begraafplaats. Zij zetten omgevallen zerken overeind en repareren gebroken grafstenen. Maar deze ploeg vrijwilligers kan niet voorkomen dat het aanzien van de begraafplaats gestaag terugloopt.

Een en ander is het gevolg van de achterliggende economisch magere tijden waarin de gemeente de broekriem moest aanhalen. Geprobeerd is om met minimale middelen de oude begraafplaats toonbaar te houden. Steeds groter groeiende taxusheggen zijn verwijderd en zijn niet vervangen. Ook de hoofdpadenstructuur is onzichtbaar geworden doordat de paden ingezaaid zijn met gras. Hierdoor kon volstaan worden met één wekelijkse maaibeurt in het groeizame seizoen.

Tot voor kort waren het konijnen die met hun gangenstelsels grote schade aanrichtten. Nu zijn de konijnen verdwenen, maar de aanblik van de begraafplaats is allesbehalve verzorgd. In dagblad Tubantia uitte plaatsgenoot Gea Santema afgelopen zomer al forse kritiek op de onderhoudstoestand van de begraafplaats.

"De oude begraafplaats zal niet plaatsmaken voor een appartementencomplex," laat gemeentesecretaris Arie van Eck weten, "maar het artikel van mevrouw Santema heeft bij ons wel een denkproces in gang gezet." Volgens Van Eck is het ook alleszins de moeite waard om na te denken of de oude begraafplaats een plek kan krijgen in de nieuwe erfgoednota waarmee de gemeente mee bezig is. De begraafplaatsmuur met de kenmerkende ezelsrug is al jaren een rijksmonument. "Maar ook de begraafplaats zelf heeft de status van monument," aldus Van Eck.

Op de begraafplaats liggen verschillende prominente Rijssenaren van vroeger begraven. Naast de grafkelders van de fabrikanten van de firma Ter Horst, zijn er ook verschillende Rijssense burgemeesters begraven, waaronder de bekende burgemeester Knottenbelt. Ook het graf van dokter Stokkers is er te vinden alsook verschillende oorlogsgraven met allemaal hun eigen verhaal.