Afbeelding
Foto:

Dominee en burgemeester Immink

RIJSSEN – Bij vele Rijssenaren is het onbekend dat er in Rijssen zowel een dominee als een dokter onder de naam Immink hebben gewoond en gewerkt. De zevende naam op het predikantenbord in de Schildkerk geeft de naam Henricus Immink als predikant in het jaar 1917.

Dominee Immink
Henricus Immink werd in 1692 geboren in Genderingen als zoon van de landschrijver van Genderingen en Etten. Hij werd als adjunct predikant gekozen op 4 juli 1717 uit een vijftal proponenten, nadat alle proponenten eerst een proefpreek moesten houden in de Schildkerk in Rijssen. Zijn jaarsalaris werd door de collatoren en het kerkbestuur vastgesteld op 200 gulden per jaar. Deze collatoren waren de heren van De Oosterhof, de Grimberg en de Eversberg. Vervolgens moest de Drost van Twente nog instemmen met zijn benoeming. Dominee Immink was van 1 oktober 1917 tot januari 1729 adjunct -predikant van de Schildlkerk, daarna volgde zijn benoeming als predikant van de Schildkerk. Op 1 en 2 oktober in 1917 verwelkomde men de dominee in het Raethuys, kosten 6,14 gulden. De verdere kosten voor de intrededienst op 3 oktober 1917 bedroegen 9,12 gulden, exclusief de kosten van 1,12 gulden voor de stalling van het paard van zijn broer die dominee was in Eibergen. In het jaar 1764 ging hij met emeritaat waarbij hij sterft op 9 augustus 1779. Ten tijde van dominee Immink is in de Schildkerk voor het eerst in de geschiedenis een tweede dienst op zondag ingevoerd.

Burgemeester Immink
Uit het huwelijk van dominee Immink trad op 25 jarige leeftijd in het huwelijk met de 39 jarige Margaretha Kemps. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren namelijk hun zoon Rutger die al op jonge leeftijd stierf en hun zoon Petrus. Hij werd op 12 januari 1721 gedoopt in de Schildkerk. Hij overlijdt op 17 maart 1804. Petrus Immink was burgemeester en winkelier in Rijssen. Petrus Immink kocht in 1789 een huis aan de Enterstraat, enkele gaarden aan de Beeke achter de watermolen, in de Bijvank een stuk bouwland bij den esch boven de Botkuil en het hooiland het Plaaijslag , dit kocht hij voor 1670 gulden. In Rijssen wonen nog zes gezinnen met de naam Immink, in Opdam zeven gezinnen en in Rotterdam zes gezinnen met deze naam die volgens overlevering afstammen uit deze familie en die vanaf het begin de bijnaam n'Boomleuper met zich droegen.

Dick Tukkers