Burgemeester bezoekt schoolklas

RIJSSEN - Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten heeft afgelopen vrijdag 13 oktober een bezoek gebracht aan klas 3 HAVO/VWO van het CSG Reggesteyn in Rijssen.

De burgemeester kreeg diverse presentaties te zien van leerlingen, gemaakt naar aanleiding van de grote theaterproductie 'Het Verzet Kraakt'. Hierin staat de spectaculaire bankroof van 15 november 1944 in Almelo centraal. Dit was de grootste bankroof in de Nederlandse geschiedenis, waarbij het verzet een buit maakte van ruim 46 miljoen gulden. Helaas was het succes van korte duur; de Duitsers vinden de buit later die maand terug en de zeven overvallers worden gearresteerd, waarbij zes uiteindelijk om het leven komen.

Geschiedenis
De leerlingen van deze klas waren uitgenodigd door de gemeente Rijssen-Holten om deze leerzame en indrukwekkende voorstelling te bekijken. "Het is een voorstelling die historisch gezien een zeer belangrijke plaats in onze geschiedenis inneemt", zegt Marjan van Pagée, unitleider havo/vwo bij CSG Reggesteyn Rijssen. "Het verhaal vindt plaats in onze nabije omgeving. Het is betekenisvol en educatief voor onze leerlingen van nu".

Oorlog
De overval is het aanknopingspunt om in gesprek te gaan over de oorlog, met mensen van toen en nu: familieleden van de overvallers en de mensen die hen steunden, hun kinderen en kleinkinderen en alle anderen die hun oorlogsverhaal willen delen. Om die reden wil de gemeente het gesprek ook graag met de leerlingen aangaan. Hoe kregen ze het voor elkaar? Hoe was het leven in die oorlogsjaren? En wat brengt dit ons 70 jaar later? Leerlingen hebben aan de hand van de voorstelling presentaties gemaakt die ze vrijdag aan de burgemeester laten zien.