Afbeelding
Foto:

Jan Zandbergen maakt de 750 vol

RIJSSEN – Jan Zandbergen (79) maakt met zijn (s)limericks van deze week het getal van 750 gedichten vol.

Zandbergen schreef 680 limericks in het toenmalige Rijssens Nieuwsblad en in Hart van Rijssen nu alweer de zeventigste. Naast limericks in de kranten schreef Zandbergen ook limericks in streektaalmagazine 'n Niejn Bodbreef. In Hart van Rijssen levert hij al jaar en dag naast de limerick ook zijn typisch Zandbergiaanse spreuk met een taalkundig dubbele bodem. In 2013 kwam zijn bundel (S)Limerick of (S)Limer-iej uit.

Zandbergen is een veelzijdig mens. In de Rijssense Revue was hij ooit de kurkdroge tegenspeler van Harm oet Riessen. In zijn werkzame leven was hij stukadoor en glaszetter. In zijn vrije tijd is hij nog altijd hardloper en vooral ook dichter. Zijn specialiteit is de limerick: vijf regels, een plaatsnaam én een grap. Hij noemt ze (s)limericks vanwege de dubbele woordgrap in de laatste regel. "Een gedicht als elastiek dat op het laatste moment terugschiet," zo werden zijn limericks wel eens getypeerd.

Zandbergens speelt graag met het dialect én de Nederlandse taal. Hij reist graag en zijn andere liefhebberij is hardlopen.