Afbeelding
Foto:

Veel fietsers nog onverlicht op pad

TWENTE - Met de wintertijd in het vooruitzicht is er weer extra aandacht voor de verkeersveiligheid. Vooral de veiligheid van fietsers, een kwetsbare groep weggebruikers, staat in de schijnwerpers. Onderzoek van rijkswaterstaat onthuld dat gemiddeld 36% van de fietsers onverlicht op pad gaan in Nederland. In de grote steden loopt dit aantal zelfs op tot 50 procent.

Er wordt rond het ingaan van de wintertijd vaak strenger gecontroleerd op fietsverlichting in de avonduren. Rond deze tijd moet men zich weer herinneren dat de fietsverlichting in orde moet zijn. Het is in de ochtend nog lang donker wanneer men naar werk of school vertrekt en ook in de avond is het vroeg donker. De meeste overtreders van deze regel zijn echter jongeren die vaak 's avonds op pad zijn. Zij kunnen rekenen op een boete van zo'n 55 euro; aanzienlijk meer dan wat nieuwe lampjes...

Ergernis
De politie voert deze controles niet voor niets uit. Fietsers die onverlicht de weg op gaan maken 20 procent meer kans op een ongeval dan degene die hun verlichting wel in orde hebben. Het aantal dodelijke fietsslachtoffers staat tegenwoordig op 189 per jaar, een aantal dat nog niet is teruggedrongen in de afgelopen jaren. Ook automobilisten vinden onverlichte fietsers een ergernis in het verkeer vanwege de slechte zichtbaarheid. Het is daarom aan te raden om te investeren in een degelijke fietsverlichting als u dit nog niet geregeld hebt. Kwalitatief goede verlichting voor en achter is al voor een paar euro los verkrijgbaar en vaak makkelijk te bevestigen aan elk type fiets. Daarnaast bieden reflectoren extra zichtbaarheid en veiligheid onderweg. Zowel verlichting voor als achter op de fiets is verplicht in het donker.