Afbeelding
Foto:

Landbouwgrond voor zonneparken?

RIJSSEN - De politiek in Rijssen-Holten staat volgens de VVD Lokaal-fractievoorzitter Frans Noordam voor een moeilijke beslissing over het plaatsen van zonnepanelen in het buitengebied.

De insprekers in de commissievergadering grondgebied van jongstleden lieten zich zeer verdeeld uit over de zonnepanelen. "Waar en hoe zonneparken in de gemeente vorm moeten krijgen is een ongemakkelijke vraag. De aanleg van zonneparken is nu al een omstreden maatschappelijke discussie. Het gaat er niet om of het wel of niet willen, maar hóé het moeten aanpakken," aldus Noordam.
De noodzaak van zonnepanelen wordt eigenlijk door iedereen wel ingezien. "Maar niemand wil ze graag in zijn achtertuin hebben. En daar moet de politiek een antwoord op gaan vinden. De belangrijkste vraag is: mogen we landbouwgrond inruilen voor zonneparken? Volgens de VVD Lokaal moeten eerst alle daken benut worden. Daken van bedrijven en in het bijzonder agrarische gebouwen zijn uitstekend geschikt als dragers van zonnepanelen." Ook elders in Overijssel lopen al diverse projecten om juist deze panden duurzamer te maken met zonnestroom; ze hebben immers veel dakruimte.
Maar Noordam wil eerst weten wat de inwoners Rijssen-Holten willen. "Een reden voor de werkgroep Holten-Poll en Rijssen-Poll om de inwoners van Holten en Rijssen naar hun mening te vragen." Inwoners van Holten kunnen terecht op de site www.holten-poll.nl en de inwoners van Rijssen kunnen de vragen beantwoorden op www.rijssen-poll.nl.