Afbeelding
Foto:

Meester Tielen en zijn eerste jongensklas

RIJSSEN – Ze waren vorige week woensdag weer even bij elkaar: Hoofd der School meester Tielen (85) en zijn eerste klas uit het schooljaar 1961-1962 op de rooms-katholieke jongensschool aan de Enterstraat.

Voor het ophalen van herinneringen aan het Rijssen van hun jongensjaren was een bezoek aan het Rijssens Museum een voltreffer. De "jongens" met hun meester trokken langs de museumzalen vol voorwerpen van hun jeugd. Extra aandacht was er in de stadshistoriezaal voor de vitrine met waardevolle voorwerpen van rooms-katholiek Rijssen.

Foto
Na het museumbezoek ging het gezelschap met de meester op de foto op het kasteelbordes. Van links naar rechts: Hein Moekotte, Rinus Kamerink, meester Henk Tielen, Dick Duindam, Benno Braamhaar, Will Pleizier. Zittend Gerard Linders.

Jongensschool
Hendrikus Johannes Theodorus Tielen kwam in 1961 naar Rijssen. De school aan de Enterstraat was toen nog een jongensschool en de reünisten waren de eerste klas waaraan hij les gaf. "Het was ook de laatste jongensklas die ik had, want daarna kwamen ook de meisjes erbij en werd het een gemengde lagere school," aldus Tielen.

Rijnbrug
Tielen zou tot 1988 aan de school verbonden blijven. Geruime tijd bewoonde hij ook de grote bovenmeesterswoning naast de school op de hoek Schoolstraat-Enterstraat. Tielen kwam uit Arnhem waar zijn ouderlijk huis stond op enkele minuten afstand van de Rijnbrug die bij de Slag om Arnhem in puin werd geschoten. Het gezin moest evacueren en wat Henk Tielen en zijn vrouw Mia, die docente Nederlands was aan het Pius X-college in Rijssen, allemaal meegemaakt hebben, staat nauwkeurig opgetekend door Gerrit Kraa in het nieuwe boek Vensters op Rijssen II dat half november uitkomt.

De reünie was georganiseerd door Benno Braamhaar. Als medewerker van drukkerij Cantique, die het nieuwe boek maakt, kwam hij op het idee de "ouwe jongensklas" met hun meester nog eens bij elkaar te roepen. Braamhaar zegt dat de reünie een daverend succes is geworden.