Afbeelding
Foto:

Dick Sanderman verzorgt jubileumconcert

RIJSSEN – Dick Sanderman vierde woensdagavond zijn 40-jarig jubileum als organist met samenzang en orgelspel in de Schildkerk.

Sanderman werd vergezeld door zijn vrouw, kinderen en kleinkind. Vele relaties en bewonderaars waren naar de Schildkerk getogen om te genieten van het door Sanderman samengestelde programma. Maar eerst werd het woord gevoerd door ouderling J. Harbers namens de Algemene Kerkenraad en de Orgelcommissie van de Hervormde Gemeente. Harbers stak zijn waardering voor Sandermans verdiensten niet onder stoelen of banken. Hij reikte de jubilaris de gouden organistenspeld uit.

Het jubileumprogramma gaf een mooi beeld van alles waarmee de musicus, organist en artiest Dick Sanderman zich bezighoudt. Bekende en minder liederen werden samen gezongen uit de nieuwe bundel Weerklank waaraan Sanderman een levensgrote bijdrage heeft geleverd. Daarnaast minder bekende maar bijzonder mooie orgelstukken van Bach en zelfs een speciaal nummer voor zijn kleinzoon Abel.

Dr. J. D. Th. Wassenaar, predikant van de Protestantse Gemeente in Hellendoorn, voerde het woord. Wassenaar is voorzitter van de Commissie Orgelzaken van de PKN en heeft ook uit dien hoofde nogal eens te maken met Dick Sanderman. Wassenaar stelde vast dat predikanten en organisten met dezelfde beperkingen te maken hebben. "In de eredienst moet de organist niet de artiest uithangen, net zo min als de predikant de theoloog uit moet hangen." Hij vond dat de organist een dienende functie in de eredienst heeft, maar absoluut geen ondergeschikte. Hij bepleitte meer overleg tussen predikant en organist over het inrichten van de eredienst.

Het concert werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van Een vaste burcht is onze God in de berijming van de Lutherse predikant Hans Mudde, ook uit Weerklank.