Nominatie Groene Twinkeling

TWENTE - De nominatieronde voor de Groene Twinkeling is weer geopend. Dit is de jaarlijkse prijs van diverse Overijsselse natuurorganisaties om duurzame ondernemers in het zonnetje te zetten.

Deze prijs wordt op donderdag 25 januari voor de zevende keer uitgereikt, in Nijverdal bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer. Afgelopen week opende de nominatieronde. Bedrijven die zich actief inzetten voor biodiversiteit kunnen zichzelf nomineren maar u kunt ook een bedrijf nomineren. Dit moet dan voor 26 november via www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling.

Biodiversiteit
De biodiversiteit staat de afgelopen decennia fors onder druk door een combinatie van factoren. De oprukkende bebouwing van de mens, de monocultuur bij agrarische bedrijven en natuurlijk ook ontwikkelingen zoals gewasbeschermingsmiddelen zorgden voor een verschraling van plant- en diersoorten. Zo verdwijnen sommige soorten in rap tempo. Twee weken geleden publiceerden wetenschappers nog dat er steeds minder insecten te vinden zijn in Nederland. Dit is verontrustend, omdat insecten juist bijdragen aan ons ecosysteem. Zo is de bij belangrijk voor onze voedselvoorziening. Zonder bestuiving door de bij is het veel lastiger om bepaalde soorten voedsel te kweken, zoals de bloemkool. De bijenstand stond onder druk door inmiddels verboden gewasbeschermingsmiddelen.