Afbeelding
Foto:

Deel je cultuur met anderen in Twente

VRIEZENVEEN – In Twente moeten we onze cultuur delen met anderen en nieuwkomers gastvrijheid bieden.

Dat zei Wouter Muller (rechts op de foto) vrijdagmiddag in Vriezenveen bij de presentatie van het Jaarboek van de 57e jaargang van het Jaarboek Twente 2018. Muller schreef een bijdrage over zijn ervaringen als "Indo" in Twente. Hij werd in 1947 in Bandoeng geboren en kwam in 1952 naar Nederland. Hij was jarenlang werkzaam in de sociale sector en is actief als muzikant, tekstschrijver en componist.

Pijn
Thema van het Jaarboek Twente is deze keer Kennen en gekend worden: thuis in Twente. Dat gaf Muller de gelegenheid om de pijn van zijn leven van zich af te schrijven. "Indische mensen zijn eigenlijk geboren vertellers, maar toen wij hier in Nederland kwamen hadden wij het spreekwoord: Spreken is zilver en zwijgen is Indisch."

Overleven
Muller zei trots te zijn op Indische identiteit, maar ook op zijn Twentse identiteit. "Toch was er in het begin bij de Nederlanders geen belangstelling voor ons Indische verhaal. Maar ik heb de Nederlanders wel leren begrijpen. Dit land had zijn eigen oorlogstrauma's en dan krijg je al snel opmerkingen als: waar komen die bruintjes vandaan? Wat doen ze hier? En hun antwoord was dan: zwijgen. Dat was hun overlevingsstrategie."

Gastvrijheid
Maar door te zwijgen over je herkomst krijgen je kinderen nauwelijks iets mee. "Als je niets vertelt, draag je ook niets over. Die eerste generatie Indische mensen vindt het eigenlijk nog altijd moeilijk om erover te praten. En dat is jammer." Muller pleitte er dan ook voor om nieuwkomers de gelegenheid te geven hun verhaal te vertellen. "Biedt ze gastvrijheid. Niet als gift, want je krijgt er zo veel voor terug. Deel je cultuur met anderen, want dat is kennen en gekend worden."

Rusluie
Jaarboek Twente 2018 bevat verder een mooie bijdrage van Ingrid Bosman over de Vriezenveense Rusluie, Jan Schukkink schrijft over de Suryoye, Aukje Krommendijk over Jan Stoop die na 40 jaar in Twente te hebben gewoond toch geen Tukker is geworden. Gerrit Klaassen zorgde voor het dialectverhaal Twee breurs. Jaarboek Twente is verkrijgbaar in de boekhandel en kost € 19,95