Afbeelding
Foto:

Beeldenstorm in Twente en Rijssen

RIJSSEN – De Utrechtse historicus Sander Wassing komt donderdag 9 november naar het Rijssens Museum voor een lezing over de Beeldenstorm in Twente en Rijssen.

Wassing is uitgenodigd in het kader van 500 jaar Reformatie-herdenking. De lezing begint om 20.00 uur in 'n Koffiehook van het museum. Toegang is vrij, maar voor twee keer koffie met iets er bij wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd.

Historisch besef
Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij dat Wassing nog ruimte in zijn drukke agenda had. "We zijn erg benieuwd naar de kijk van een jonge historicus op dit stuk geschiedenis en hoe de aanloop naar 1566 in Twente en speciaal in Rijssen gegaan is." Volgens Wassing zijn in Overijssel door de protestanten geen hagepreken in de open lucht gehouden. "Wel ontstond onrust in Deventer. In de zuidelijke Nederlanden organiseerde ex-priester Herman Moded juist wel hagenpreken die door duizenden mensen werden bezocht."

Bestraffen
De Spaanse koning stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden om en richtte de Raad van Beroerten op. "Een speciale rechtbank die beeldenstormers moest opsporen en bestraffen. Alva's ijzeren vuist werd ook in Deventer gevoeld waar ongeveer 70 inwoners werden veroordeeld. Ook in Twente deed de Raad van Beroerten onderzoek en werden verschillende personen gevonnist. Hoe liep dat met deze mensen af? In Rijssen bleef het betrekkelijk rustig. Hoe verging het de eerste Rijssense hervormde predikanten? Tijdens de lezing hoop ik daar uitgebreid bij stil te staan." Wassing is freelance historicus, houdt lezingen en doet archiefonderzoek. Hij is conservator van het Historisch Museum in Hazerswoude.