Afbeelding
Foto:

Meer laadpalen in Twente

TWENTE - De hoeveelheid elektrische auto's in Nederland stijgt door en veel mensen zijn geïnteresseerd in zo'n duurzaam voertuig. Daarom zijn er wel steeds meer laadpalen nodig.

De provincies Overijssel en Gelderland zijn nu begonnen met de grootste Europese aanbesteding voor plaatsing van laadpalen. Vanaf deze week kunnen partijen zich inschrijven. Dit omvat aanleg en exploitatie van 2.250 laadpalen, goed voor 4.500 slimme laadpunten in de openbare ruimte. Zo kunnen in beide provincies in 43 gemeenten palen geplaatst worden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts om ook in Twente elektrisch rijden een impuls te geven. De laadpalen kunnen dan ook gebruik maken van lokaal opgewekte duurzame energie; in veel gemeenten zijn al interessante lopende projecten.

Infrastructuur
De aanwezigheid van laadpalen is een belangrijke factor in de keuze voor een elektrische auto, zo benadrukt gedeputeerde Annemieke Traag van Overijssel: "We werken daarom met netwerkbedrijven als Enexis Groep aan een dekkend netwerk van laadmogelijkheden. Het effect dat we daarmee beogen is minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer. Dat is belangrijk voor de aantrekkelijke leefomgeving in Overijssel. "

Slim laden
In de aanbesteding kiezen de provincies voor een 'slim laadprofiel' dat rekening houdt met de beschikbaarheid van duurzame energie op het elektriciteitsnetwerk. Simpel gezegd: op dagen met veel zon en wind zal een auto sneller laden dan op dagen met minder zon en wind. Dit draagt ook bij aan het verminderen van de pieken in het elektriciteitsnetwerk. Het legt ook een nadrukkelijker link tussen duurzame energie en het elektrisch rijden. Gemeenten zien veel goede kansen voor deze auto's, onder meer vanwege geen uitstoot.

Afstands-angst
De uitbreiding van het aantal laadpalen moet ook de 'afstands-angst' verminderen. Veel gebruikers denken dat een elektrische auto maar een korte afstand af kan leggen, hoewel de praktijk is dat vele mensen niet eens in de buurt komen van het praktisch bereik voor woon-werkverkeer. Toch blijft de angst om langs de kant van de weg te staan zonder stekker een zorgenpunt.