Afbeelding
Foto:

Overijssels grondwater van relatief goede kwaliteit

TWENTE - De kwaliteit van het grondwater in Overijssel is relatief goed in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Hoewel verbetering zeker mogelijk is, is het Overijssels water toch relatief schoon.

Dit blijkt uit onderzoek van de Provincie Overijssel. In 2015-2016 werd onderzocht in welke mate bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en andere verontreinigende stoffen in het provinciaal grondwater terecht kwam. In vergelijking met de landelijke resultaten valt de Overijsselse situatie zeker me.

Bestrijdingsmiddelen
In het Overijsselse grondwater werden in 45 procent van de genomen monsters bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Landelijk is dit resultaat 56 procent. Ook de mate van ernstige verontreiniging - een overschrijding van de waterkwaliteitseis - viel mee: 15 procent van de gevallen tegenover 27 procent landelijk.

Geneesmiddelen
Ook de mate van geneesmiddelen in het grondwater werd onderzocht. Hierbij werd voornamelijk gekeken naar stedelijke gebieden aangezien hier ook de meeste medicijngebruikers op een relatief kleine oppervlakte zitten. In 23% van de monsters werden geneesmiddelen aangetroffen. Het gaat daarbij om 3 verschillende stoffen in zeer lage concentraties. Landelijk werden in 28 procent van de monsters geneesmiddelen aangetroffen. Overige verontreinigende stoffen werden in Overijssel in 3 van de in totaal 7 monsters vastgesteld. Landelijk liggen de cijfers hoger: in 75 procent van de 489 monsters komen overige stoffen aangetroffen.

Zuiveren
De mate van verontreiniging in grondwater is ook een belangrijke factor wanneer dit water gebruikt gaat worden voor specifieke doeleinden. Hoe meer rommel er in zit, hoe lastiger het is om dit te filteren. Zo zijn medicijnen opvallend lastig om uit water te filteren. De verwachting is dat dit helaas toe zal nemen, ook doordat meer mensen medicijnen gebruiken als gevolg van de landelijke vergrijzing. Dit zal zorgen voor meer kosten voor zuivering.