Afbeelding
Foto:

Vrijwilligers; het cement van de samenleving

RIJSSEN – Deze gevleugelde uitspraak is zeker van toepassing bij het woon-zorgcentrum Maranatha in Rijssen, zo is mij gebleken na een interview met vrijwilligerscoordinator Mevrouw Jorieke ten Voorde –Waggeveld van dit woon-zorgcentrum. Zij stuurt samen met de vrijwilligersaanspreekpunten van de teams wekelijks 246 vrijwilligers aan.

Hoeveel vrijwilligers heeft Maranatha?
We zijn heel blij met 246 vrijwilligers. Er bedanken regelmatig vrijwilligers maar gelukkig zijn er bijna wekelijks nieuwe aanmeldingen. We blijven dankbaar en verwonderd dat er zoveel mensen wekelijks een stukje tijd, aandacht en liefde belangeloos willen geven aan onze bewoners.

Wat is de leeftijdsopbouw?
We zijn heel blij met de grootste groep 65+ vrijwilligers. De jongste vrijwilliger is 16 jaar, de oudste vrijwilliger is 86. We hebben zelfs nog zeven 80-plussers! Er zijn 30 vrijwilligers onder de 50 jaar, 97 vrijwilligers zijn tussen de 60 en de 70 jaar en 60 vrijwilligers zijn tussen de 70 en de 80 jaar.

Hoeveel vrijwilligers heeft u per werkdag/ zondag nodig?
Een voorzichtige schatting, op doordeweekse dagen zijn er tussen de 35 en 45 vrijwilligers aanwezig. Op zondag zijn dat er veel minder, meestal tussen de 10 en de 15 vrijwilligers. Dit wisselt per dag.

Welke taken voeren de vrijwilligers uit?
Rondom koffie- en maaltijd momenten zijn heel veel vrijwilligers actief. Verder koken, tuinonderhoud, assisteren in de zorg en helpen bij alle activiteiten van de activiteitenbegeleiding, busritten en begeleiding van bewoners van en naar het dorpshuis voor de dagopening en de warme maaltijd.

Hoe regelt u zaken als vrijwilligers plotseling uitvallen of wegblijven, kunt u ook reserve inbouwen?
Dat is altijd even improviseren. Het ligt er wel aan voor welke werkzaamheden een vrijwilliger komt. En er is altijd personeel aanwezig, dus als er geen vrijwilliger is dan kijken we samen het personeel van betreffende afdeling naar een passende oplossing.

Wat zijn de consequenties hiervan voor de bewoner?
Er wordt altijd naar gestreefd om de bewoners er zo minder mogelijk hinder van te laten ondervinden.

Hoe u probeert jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk?
Door rechtstreeks te vragen op een Maranatha-dag of Borkeldfair. Ook doen we elk jaar actief mee met maatschappelijke stages via de Fruytier. Met scholen, bijvoorbeeld Het Hoornbeeck hebben we contacten om te kijken hoe we hierin elkaar kunnen vinden.

Wordt er ook onderzoek gedaan naar het welbevinden van de vrijwilligers in uw organisatie?
Er werd altijd een tweejaarlijkse enquête over het vrijwilligerswerk in Maranatha onder vrijwilligers gedaan. Op dit moment is er een kwaliteitsonderzoek heel Maranatha breed. Als Maranatha zijn we ook blij met de start van de vrijwilligersraad per 1 september 2017.

Hoe wordt het vrijwilligerswerk gewaardeerd door de bewoners en door de organisatie?
Bewoners laten vaak hun waardering horen en blijken naar vrijwilligers toe. Het is een heel dankbare groep bewoners in de ouderenzorg om vrijwilligerswerk voor te doen. Door de organisatie wordt er regelmatig waardering uitgesproken voor het vele werk dat vrijwilligers doen.

Wat vindt u zelf van de zwaarte van uw eigen taak?
Een hele mooie taak, die achter de schermen heel veel bijdraagt aan een stukje welzijn van onze bewoners. We zien in Maranatha veel 'noaberschap' met zoveel vrijwilligers. En veel mensen brengen ook veel kwaliteiten met zich mee, de bewoner geniet en de vrijwilliger geniet mee.

Dick Tukkers