Afbeelding
Foto:

Prima concert in vier talen met Gé en Syb

RIJSSEN – Het orkest van Wilhelmina, de Limburgse troubadour Gé Reinders en de Friese zanger Sybe van der Ploeg bleek zaterdagavond in het Parkgebouw een gouden combinatie.

Het talrijke publiek in de Herman Wesselszaal beleefde in vele opzichten een hartverwarmende avond. Reinders nam direct bij de opening de zaal volledig voor zich in. Op humoristische wijze liet hij het publiek een refrein en uitroep instuderen voor na de pauze.

Sappig
Reinders is in staat met zijn toelichtingen op de muziekstukken en tussendoorverhalen in sappig Limburgs een ontspannen sfeer te scheppen. Dat veroorzaakte bij de zaal de nodige welwillendheid en Wilhelmina onder leiding van Wout Ligterink musiceerde en begeleidde in op uiterst relaxte wijze.

Bijzonder
De combinatie met de sympathieke Friese zanger Sybe van der Ploeg maakte het concert tot een bijzondere belevenis. Het gevoelige nummer Volg dien hert werd als duet ten gehore gebracht in het Limburgs en het Fries. Volgens beide zangers waren de woorden en klanken bijna het zelfde.

Drietalig
Het nummer Aad waere mit dich werd gebracht in het Limburgs, het Fries, terwijl het orkest van Wilhelmina ook een vocale bijdrage leverde door het refrein in het Twents, Oold worren met oe, uit volle borst te laten horen, wat een verbluffend effect had.

Pauze
Na de pauze zette Wilhelmina direct de toon met het zinderende stuk Zeven kleuren. Vervolgens namen Reinders en Van der Ploeg het weer over met mooie liederen, waarbij de kwaliteiten van beide musici én het orkest geweldig tot hun recht kwamen. De zaal ging in één vloeiende beweging staan en wilde de artiesten niet laten gaan.

Bakworst
Wilhelminavoorzitter Tom Klokkenburg had besloten het duo niet met de traditionele bos bloemen naar huis te sturen. In plaats daarvan was er een oer-Twentse tas met bier en bakworst. Daarop sloot Gé Reinders bijna traditioneel af met het zeer toepasselijke Sjloetingstied.

Perfect geklokt
Een uiterst geslaagd concert, perfect geklokt ook. Immers, heftige uitvoeringen als deze moeten nooit eindeloos gerekt worden. Wat goed is, blijft ook goed wanneer het op tijd én ineens afgelopen is. Goed gedaan Wilhelmina!