Afbeelding
Foto:

Sietze de Vries in twee werelden van verschil

RIJSSEN – Sietze de Vries zorgde donderdagavond in Rijssen voor een opmerkelijk combinatieconcert.

De Stichting Stadsmuziek had de organist van de Groningse Martinikerk weten te strikken voor optredens op twee orgels op twee plaatsen die minstens twee werelden van elkaar verschilden.

Brussel
Het concert werd geopend in de Brusselzaal van het stadhuis. De Vries opende daar met een Toccata van de beroemdste Nederlandse componist Jan Pietersz. Sweelinck. Daarna volgde een ingetogen Vater unser in Himmelreich.

Draaiorgel
De Vries legde uit dat voor de Reformatie in de Nederlandse kerken allerlei soorten muziek op de kerkorgels te horen was. "Klassieke muziek, maar ook vrolijke stukken die doen denken aan draaiorgelmuziek." Ten bewijze speelde hij Brande Champanje en Brabanschen ronden dans ofte Brand uit het Van Soldt manuscript. Een genre dat de meeste kerken inderdaad wat kwijtgeraakt zijn. Concertdeel 1 in de akoestiekloze Brusselzaal werd afgesloten met een improvisatie op In Holland staat een (gemeente)huis.

Schildkerk
Organist en publiek staken over naar de Schildkerk, waar De Vries Präludium und Fuge c-moll opus 37 nummer 1 van Mendelssohn vertolkte. Daarna van Brahms Herzlich tut mich verlangen, opus 122 nummer 9 en nummer 10. Het concert werd besloten met een vernuftige improvisatie waarin De Vries Ein feste Burg en Psalm 46 op spannende wijze ineenvlocht.