Wanneer heeft een zieke oproepkracht recht op doorbetaling van loon? Heb je een 0-urencontract en word je ziek? Dan heb je soms recht op doorbetaling van je loon door je werkgever. Dit is afhankelijk van het moment waarop je ziek wordt.

Ziek tijdens oproep
Als je een nul-urencontract hebt en ziek wordt als je al bent opgeroepen, dan heb je tijdens de oproepperiode recht op doorbetaling van tenminste 70% van je loon. Soms heb je op grond van je contract of de CAO recht op doorbetaling van een hoger percentage van je loon. Je hebt alleen recht op loon voor de uren die je zou moeten werken als je niet ziek zou zijn geworden. Als je loonbetaling lager is dan het geldende minimumloon, dan heb je recht op in ieder geval het minimumloon.

Ziek na afloop van oproep
Word je ziek of blijf je ziek na afloop van de oproepperiode, dan heb je in beginsel geen recht (meer) op doorbetaling van je loon. Zolang je nul-urencontract duurt, heb je ook geen recht op ziekengeld op basis van de Ziektewet. Pas als het nul-urencontract is geƫindigd en je bent nog steeds ziek, kun je een uitkering aanvragen bij het UWV. Of je daadwerkelijk een ziektewetuitkering ontvangt, is van meerdere factoren afhankelijk.

Uitzondering
Als je gedurende een periode van 3 maanden een bepaald aantal uren per week hebt gewerkt, dan kun je aanspraak maken op doorbetaling van je loon gelijk aan het gemiddeld aantal uren dat je in de 3 maanden voorafgaande aan je eerste ziektedag hebt gewerkt. Vind je dat de 3 maanden geen goed beeld geven van het aantal uren dat je normaal gesproken werkt, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent geweest, dan kun je een beroep doen op een langere referteperiode. Dit was het laatste vakinhoudelijke artikel voor dit jaar. Mocht je vragen hebben over je rechtspositie, dan kun je terecht op het gratis inloopspreekuur Arbeidsrecht. Waar: ZINiN Bibliotheek te Nijverdal. Wanneer: iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Loop gerust eens binnen!!