Afbeelding
Foto:

Gemeenten grote afwezigen op Streektalensymposium Binnenlandse Zaken

RIJSSEN - De gemeenten waren de grote afwezigen op het Streektalensymposium dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dinsdag organiseerde in de stadsschouwburg van Deventer.

Hoofd afdeling democratie en directie D en B, Eric Stokkink, constateerde spijtig dat van de 145 aangeschreven gemeenten er slechts 5 een afvaardiging naar Deventer hadden gestuurd. Die kregen dan ook een hartelijk applaus.

Vertegenwoordigers van streektaalorganisaties en beleidsmakers bogen zich over de vraag of de streektalen gered moeten worden én zo ja, hoe dat het beste zou kunnen. Sprekers uit Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg, waar streektalen nog een belangrijke positie innemen, benadrukten dat streektalen horen bij de identiteit van die gebieden.

Uit de betogen van de sprekers kwam naar voren dat er logische regels moeten komen voor de schrijfwijze van de streektalen. Daarnaast is het van belang dat kinderen vroeg kennis moeten maken met verschillende talen én dus ook streektalen. Daarvoor is intussen al heel veel effectief en ludiek materiaal voorhanden. Grote voortrekkers op dit gebied zijn het Drentse streektaalbureau Huus van de Taol én de Stendenhogeschool in Emmen. Streektaalconsulent Jan Germs en muziekdocent Jan Kruimink demonstreerden hoe je leerlingen op een ludieke manier in aanraking brengt met streektaal.