Afbeelding
Foto:

Open haard zorgt voor gezellige warmte, maar laat regelmatig schoorsteen vegen

Vorst, sneeuw en ijs. Het ene jaar heb ben we er nauwelijks mee te maken, het andere jaar is de winter in Nederland bitterkoud. De redactie van Hart voor Wonen heeft enkele tips om u voor te bereiden op de kille donkere dagen van het jaar.

Heeft u een open haard? Dat maakt het huis natuurlijk extra sfeervol en warm. Maar het is wel van belang dat u uw schoorsteen regelmatig laat vegen. In de ons omliggende landen is het verplicht, maar in Nederland wordt het slechts aangeraden. Vreemd, want wie een hout- of kolenkachel bezit zou moeten weten dat onverbrande deeltjes zich aan de wand van de schoorsteen kunnen hechten. En deze zijn de voedingsbron voor een schoorsteenbrand.

De brandweer liet begin november weten dat 33% van de woningbranden ontstaan in de schoorsteen. Een schrikbarend hoog percentage. Daarom is – bij voorkeur jaarlijks – het vegen van uw schoorsteen van groot belang. Heeft u een gaskachel, dan wordt schoonvegen van uw rookkanaal om de twee jaar aanbevolen. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor uw portemonnee. Want loopt uw huis en/of huisraad schade op, dan betalen de meeste verzekeringen alleen uit als u kunt aantonen dat u uw schoorsteen regulier onderhoud heeft gehad.
Veel mensen hebben centrale verwarming. Deze zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de kamers, onderhoud van uw ketel is nodig. Daarnaast dient u ervoor de zorgen dat het waterpeil in de radiatoren op orde is. Doorgaans is er centraal in huis op of bij één van de radiatoren een meter, waarop u het waterpeil kunt zien. Zie voor het bijvullen het instructieboekje van uw cv-ketel. mensen hebben een waterkraan buiten. Dat is in de zomer een uitkomst als u uw tuin gaat sproeien. Bij vorst kan het water in de leiding bevriezen. Om het knappen van de leiding te voorkomen, doet u er goed aan de buitenkraan in de winterperiode af te sluiten.
Lampen zorgen in de winter voor licht en de kosten van verlichting bedragen in de donkere maanden van het jaar 15% van uw energiekosten. U kunt hierop fors besparen door gloeilampen te vervangen door led-verlichting, met name in de woonkamer en keuken. Ook uw tuin verdient enige aandacht. Zorg dat u uw bloempotten op tijd naar binnen haalt, zodat de planten niet kapot vriezen. Wilt u toch wat groen in de tuin, dan kunt u kiezen voor winterharde planten.