Unieke zorgopleiding in Rijssen

RIJSSEN - De nieuwe MBO-zorgopleiding die leerlingen in Rijssen kunnen volgen voorziet in een groeiende behoefte.

In augustus gingen twee groepen studenten van start met de driejarige combinatie-opleiding Verzorgende IG – Maatschappelijke Zorg (mbo-niveau 3). Deze opleiding is een initiatief van het Zorggilde Reggestreek, een samenwerking tussen het ROC van Twente, Hoornbeeck College, de Baalderborg groep, Carinova, Siloah, CarintReggeland SVRO en de gemeente Rijssen-Holten. Komende donderdag wordt een opening voor genodigden gehoudeno m de eerste resultaten te delen.

Unieke samenwerking
Voor het eerst werken deze twee mbo-instellingen, Hoornbeeck College en ROC van Twente, samen aan een maatwerk zorgopleiding. Zorggilde Reggestreek speelt in op het tekort aan goed opgeleid zorgpersoneel in Rijssen-Holten. "Zorgaanbieders kunnen studenten opleiden in eigen huis én een baan aanbieden. Een baangarantie in eigen regio zorgt ervoor dat we jong talent lokaal vasthouden en dat is essentieel voor het op peil houden van een vitale economie. Bovenal draagt deze zorgopleiding bij aan kwaliteit in de zorg en daarmee het welzijn van de lokale bevolking ", aldus Bert Tijhof, wethouder Jeugd, Onderwijs, Economie en Werk.

Regionale functie
De insteek om een opleiding aan te bieden die naadloos aansluit op de arbeidsmarkt is niet nieuw; het is ook echt een regionale ambitie om dit voor andere takken te stroomlijnen. In de praktijk bleek namelijk de afgelopen jaren dat er aan de ene kant behoefte is aan personeel, terwijl aan de andere kant mensen werkloos thuis zaten. Door vanuit de concrete behoefte op te leiden moet dit afnemen.