Afbeelding
Foto:

Gemeenteraad steekt de vlag uit

RIJSSEN – Alle politieke partijen zijn tevreden over de bestuurlijke gang van zaken in Rijssen-Holten.

Dat bleek vrijdagmiddag tijdens een ultrakorte gemeenteraadsvergadering over de begroting voor volgend jaar. Als het huishoudboekje voor 2018 sluit en je de burgers zelfs een lastenverlichting kunt geven, dan moet je wel heel erg goed zoeken om iets van kritiek te vinden.

De coalitie van SGP, CDA, CU en Gemeentebelang heeft de afgelopen jaren dan ook wat neergezet. Daar konden zelfs de oppositiepartijen D66, PvdA en VVD Lokaal niet onderuit. Opmerkelijk genoeg hielden zij ook hun kruit droog voor de komende verkiezingen.

Zelfs diende VVD Lokaal geen motie in om de hondenbelasting af te schaffen. Fractievoorzitter Frans Noordam kon het overigens niet laten toch nog even fijntjes te wijzen op het onwenselijke van de hondenbelasting. "Veel hondenbezitters in het buitengebied kunnen maar niet begrijpen dat ze moeten betalen voor het schoonhouden van de hondentoiletten in het dorp, terwijl hun honden daar nooit gebruik van maken. We hebben toch ook geen kattenbelasting en zelfs het paard van Sinterklaas hoeft niet te betalen voor wat hij op straat achterlaat, terwijl dat in geen verhouding staat tot datgene wat onze honden produceren."

Ook D66-voorman Herman Klein Velderman diende geen motie voor winkelopenstelling op zondag. "Daarvoor is nu de tijd te kort. D66 wil de burgers ruim de gelegenheid geven om op dit punt gebruik te maken van hun inspraakmogelijkheden."

Vlag uit
Klein Velderman zei blij te zijn met de Nederlandse vlag en de gemeentevlag die de raadszaal sierden, hoewel hij er bij gelegenheid ook graag de regenboogvlag bij zou zijn. Burgemeester Arco Hofland zei in een reactie dat gekozen was voor de Nederlandse vlag en de vlag van Rijssen-Holten en het daar bij te willen laten. "Nog meer vlaggen zou ons voor problemen stellen. Immers, als we de Twentse vlag ophangen, moet de Sallandse er ook bij. We hebben besloten het bij deze twee sprekende dundoeken te laten."