Afbeelding
Foto:

10.000-ste bezoeker voor het Rijssens Museum

RIJSSEN - Joke Koornneef uit het Zuid-Hollandse Maasdijk was vorige week woensdagmiddag de 10.000-ste bezoeker van het Rijssens Museum.

Joke en haar man, Leo Koornneef, werden door directeur Gerrit Dannenberg en coördinator Gerhard Baan, die de bezoekersaantallen nauwkeurig bijhoudt, voorzien van de nodige souvenirs van het Rijssens Museum voorzien. Ze kregen een Oosterhofkalender, het boek Op het Schild in Rijssen van auteur Wim Vlogtman, het nieuwste nummer van de Havezate Kronieke en een jaar lang gratis donateursschap van het museum. Natuurlijk was er ook een boeket bloemen.

Enter
Het echtpaar Koornneef was al vaker op vakantie in het verre oosten van Nederland. Eerder waren ze in Hellendoorn en in Holten. Joke en Leo brachten nu hun vakantie door in Enter en van daaruit bezochten ze verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. Dat was ook de reden dat ze op landgoed De Oosterhof verzeild raakten.

Wessels
Gerhard Baan en Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum zijn bijzonder te spreken over het halen van deze mijlpaal. "Het is alweer lang geleden dat we de magische grens van 10.000 bezoekers zijn overschreden," zegt Baan. "Dat was destijds toen we een expositie hadden van Albert Wessels met schilderijen met Bijbelse voorstellingen. Toen kwamen de bezoekers uit het hele land. Maar zo'n voltreffer heb je niet altijd voor het grijpen. Maar dit jaar is dan toch dat aantal weer gehaald en daar zijn we blij mee."

Brandweerdagen
Voor een plaatselijk museum is 10.000 bezoekers op jaarbasis absoluut een goed resultaat. Gerrit Dannenberg kan wel enkele oorzaken noemen voor de toeloop van het publiek. "We hebben een goed zomerseizoen achter de rug. De museumdinsdagen in de zomervakantie waren goed bezocht, vooral de twee brandweerdagen die we dankzij de Brandweer Twente konden houden. En hoewel de andere zomermuseumdagen wat minder spectaculair waren, toch kwam ook op die dagen het publiek gestaag binnenwandelen."

Combinatie
"En we profiteren natuurlijk van die wonderlijke combinatie van historisch museum en internationaal brandweermuseum. Vooral voor de kinderen is het brandweermuseum een belevenis, maar ook een rit met de brandweerauto. En voor de ouders is het Rijssens Museum met onder andere de jute-afdeling en de Van Heelcollectie interessant. Daarbij maken onze vrijwilligers het mogelijk om het hele jaar door én 's morgens en 's middags open te zijn. En dan is er nog onze projectgroep beeldpresentaties. Zij laten grote groepen senioren in 'n Koffiehook genieten van nostalgische beelden en mooie verhalen."