Afbeelding
Foto:

CU wil elektrische auto's voor burgers tijdens weekend

RIJSSEN – De ChristenUnie (CU) vindt dat de gemeente het elektrisch wagenpark aan de burgers beschikbaar moet stellen in het weekend.

CU-raadslid Willem Riezebos kwam met een voorstel tijdens de begrotingsvergadering van vorige week vrijdag. Riezebos wilde in elk geval laten onderzoeken of de mogelijkheden er zijn. Volgens Riezebos hoeven daar geen dure onderzoeksbureaus bijgehaald te worden, maar de verkenning zou kunnen worden gedaan door bijvoorbeeld hbo-studenten.

"Duurzaamheid en klimaat zijn belangrijk, verdeling van goederen moet bevorderd worden. Daarbij is de inzet van ons allemaal van groot belang. Bij dit alles heeft de gemeente de gemeente een voorbeeldfunctie. De elektrisch aangedreven auto's van de gemeente staan het hele weekend stil, dus waarom zou je deze auto's niet beschikbaar stellen aan burgers die er boodschappen mee kunnen doen of een bezoek afleggen. De overheid wil het elektrisch rijden onder de aandacht brengen van de burgers, dus hier doet zich een prima mogelijkheid voor."

Riezebos wilde de elektrowagens niet gratis ter beschikking stellen, maar de burgers tegen een bepaald bedrag de ongebruikte auto's van vrijdagmiddag 13.00 uur tot maandagmorgen 8.00 nuttig te maken. B en W zouden dit op zijn minsten moeten laten onderzoeken op wat er mogelijk zou zijn.Fractievoorzitter Wim Muller (Gemeentebelang) zag beren op de weg. "Een onderzoek zou wat ons betreft nog wel kunnen, maar niet door hbo-studenten." Muller zei alle respect te hebben voor de hbo-studenten, maar volgens hem zou een dergelijk onderzoek toch op een hoger plan getild moeten worden. VVD-fractievoorzitter Frans Noordam was bereid het voorstel van de CU te steunen. "Laten we bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden. We moeten absoluut iets doen om de CO-uitstoot terug te dringen, misschien ligt hier een mogelijkheid."

SGP-fractievoorzitter André Scheppink wilde het voorstel breder trekken. "Als de CU met een voorstel komt waarin meer duurzaamheidsmaatregelen worden meegenomen, gaan we mee. Anders niet." D66 en PvdA steunden het voorstel. Met één stem meerderheid werd het voorstel aangenomen. Voor stemden CU, D66, VVD, GB en PvdA. Tegen waren CDA en SGP.