Afbeelding
Foto:

Evenmens helpt!

Je bepaalt mijn dag
Niemand laat je staan
Dat weet je voortaan

Dit zijn de woorden van René over zorgvrijwilligster Evelien. René dicht heel graag en brengt op die manier ook vaak zijn gevoel tot uiting. René heeft Niet-Aangeboren- Hersenletsel (NAH) als gevolg van een ongeluk op 8-jarige leeftijd.

Via Evenmens, informele zorg voor elkaar is een zorgvrijwilliger voor René gevraagd om af en toe bij René te zijn en samen leuke dingen te doen. Zorgvrijwilligster Evelien en René hebben echt een klik met elkaar. Samen hebben ze al van alles ondernomen, ze hebben vooral veel plezier. Ze hebben gefietst langs de Regge, tussen de koeien en de paarden, zijn naar een maisdoolhof geweest in Lemelerveld, samen hebben ze gevaren op de Regge met een fluisterboot. Ook hebben ze samen een bezoekje gebracht aan het bakkerijmuseum in Hellendoorn en aan het Holterbergmuseum.

Naar Nijverdal
De zus van René, die mantelzorger is voor René, vertelt: "Na het overlijden van mijn moeder vroeg mijn man aan René: waarom kom je niet in Nijverdal wonen? René heeft hier over na moeten denken en besloot in 2011 van Harmelen naar Nijverdal te 'emigreren'. Dat was een goede stap! Begeleid wonen voor iemand met NAH is in Nijverdal niet mogelijk, maar na puzzelen en zoeken kan René nu zelfstandig wonen met hulp van buitenaf, iets wat hij zelf heel graag wilde. Zoals hij zelf zegt, op het mooiste plekje van Nijverdal, met een schat van een buurvrouw. We hoorden over Evenmens, en ik ben daar naar toe gegaan voor een gesprek."

Veel mogelijkheden
Evenmens is een zeer diverse organisatie. "Er ging een wereld voor me open; wat een mogelijkheden! René maakte door Evenmens kennis met zorgvrijwilligster Evelien. Zij gaan nu om de paar weken op stap of doen gezellig een bakkie en een spelletje. Daar geniet hij van. Om de paar weken heeft hij op vrijdagavond of zaterdagmiddag een gezellige middag/avond bij de Vriendenkring, ook een initiatief van Evenmens. Vorig jaar zijn we uitgenodigd voor een kerstdiner dat werd georganiseerd door de Rotary. Zo bijzonder. Aangezien wij geen grote familie hebben, dus mijn man en ik samen een beetje op René 'passen', is het enorm fijn dat René ook een eigen leven kan leiden en eens andere mensen ontmoet. Hierdoor wordt René ook gestimuleerd en geprikkeld."

Groei
Het verblijf in Nijverdal heeft een positief effect gehad: Hij is zo ongelooflijk gegroeid in Nijverdal. Het mooiste moment was de eerste keer dat René, zonder invloed van buitenaf, een zelfgemaakt kerstcadeautje kwam brengen. Zo bijzonder! Een beetje van hem zelf en een beetje van Evenmens maakt het plaatje compleet."

Waardering
Om mantelzorgers zoals de zus van René te bedanken heeft gemeente Hellendoorn de uitvoering van het mantelzorgcompliment bij Evenmens neergelegd. Gemeente Hellendoorn spreekt met het mantelzorgcompliment haar waardering uit voor de zorg die de mantelzorgers verrichten voor hun naaste. Voor het mantelzorgcompliment van 2017 kunt u kiezen voor een geldbedrag (€ 75,=) of een arrangement van ZINiN. De formulieren kunnen worden ingeleverd tijdens het spreekuur op vrijdag 10.00 – 12.00 uur op het kantoor van Evenmens aan de Constantijnstraat 32a. Het formulier kunt u ophalen op dit kantoor of downloaden via de website www.evenmens.nl/mantelzorg of www.hellendoorn.nl/actueel/nieuws/06005/

Zorgvrijwilligster Evelien
"Met René omgaan is iedere keer weer een feestje. Behalve samen leuke dingen doen met wat lekkers erbij, kunnen we ook gezellig met elkaar kletsen. En iedere keer ben ik weer geraakt door zijn mooie korte gedichten. Dit is echt een gave van hem! René heeft altijd zin om wat leuks te doen en afhankelijk van het weer gaan we naar buiten of spelen binnen een spelletje dammen of yahtzee (dat ik regelmatig verlies!). De basiscursus voor zorgvrijwilligers is voor mij ook een grote hulp geweest. Over diverse onderwerpen, zoals 'communicatie' en 'praktische vaardigheden' wordt nuttige informatie gegeven die ik gelijk kon gebruiken in mijn contact met René. En ik leer ook veel van mijn medecursisten. Omdat de informatie tijdens de basiscursus breed toepasbaar is maakt dit je een rijker persoon." Wil jij ook het verschil maken? Meld je dan aan als zorgvrijwilliger, dan kijken we wat het best bij je past. Bel met 0548-638830 of kom langs bij Evenmens, informele zorg voor elkaar, Constantijnstraat 32a in Nijverdal. Bekijk onze website op www.evenmens.nl