Afbeelding
Foto:

't Witte Hoes

RIJSSEN – Aan de Markeloseweg in Rijssen, net buiten de bebouwde kom, staat een in Rijssen en omstreken zeer bekend horecabedrijf genaamd 't Witte Hoes. Veel ouders zijn hier regelmatig te gast samen met hun kinderen. Ik bezocht 't Witte Hoes om een artikel te maken over de geschiedenis van dit bedrijf.


Het Witte Hoes werd in 1933 gebouwd in opdracht van Freule van Sas. Zij was van Russische afkomst. De uitbaters zijn de heer Piet en mevrouw Ida van de Woude. Hieraan heeft `t Witte Hoes zijn bijnaam te danken. Het bedrijf staat in Rijssen nog steeds bekend onder de naam Piet van `t Witte Hoes. In 1976 verkochten Ida en Piet van de Woude hun bedrijf aan de familie Sanderman. Al na een klein jaar besloten Derk en Jo Sanderman om de zaak op hun beurt ook weer te verkopen.

Het blijft in de familie
De zaak werd gekocht door Joop en Hes Hogenboom op 1 april 1977. Zij hadden plannen voor een flinke uitbreiding van onder andere de grote zaal. Joop paste het plan aan naar zijn grootste wens om er een bowlingcentrum te kunnen beginnen. Circa mei 1977 werd er begonnen met de bouw. Dit waren zeer hectische maanden met veel tegenslagen. Er moest hard gewerkt worden en alles was net op tijd afgerond. Op 14 september 1977 werd de officiële opening verricht door de toenmalige burgemeester van Rijssen, de heer G.J. Smit. Er werd toendertijd in het bedrijf gewerkt met vier personen. Dit waren de eigenaren Joop en Hes Hogenboom, hun dochter Jeannet Hogenboom en hun schoonzoon Anne Gorter. Het echtpaar Gorter–Hogeboom nam het bedrijf op 1 april 2002 over. In het jaar 2012 stond ook de volgende generatie alweer gereed om het stokje over te nemen, namelijk hun zoon Elco Gorter en hun dochter Marion Gorter. Zij behaalden beide hun diploma aan de koks hogeschool. De voormalige eigenaren, Joop en Hes Hoogeboom zijn beide nog een aantal dagen actief in 't Witte Hoes. Daarmee zijn er op dit moment, inclusief de eigenaren, tien werknemers in vaste dienst bij 't Witte Hoes. Daarnaast werken er ook nog negen parttimers.

Aanpassingen
In de loop van de jaren zijn er diverse uitbreiding uitgevoerd. De eetzaal biedt nu plaats voor 200 personen en in de benedenzaal is er ruimte voor ongeveer 70 gasten. In de kelder zijn zes volautomatische AMF-Bowlingbanen aanwezig die voorzien zijn van een computerscore. Dit zorgt ervoor dat de scores automatisch worden bijgehouden en kunnen worden uitgeprint. Ook is er kunststof aangelegd bij de bowlingbanen en in de kelder en werden er nieuwe balreturns en bowlingballen aangeschaft. De oude midgetgolfbanen zijn uit het bos gehaald en er zijn 18 nieuwe holes aangelegd, inclusief nieuw hekwerk en bestrating. De toiletgroepen zijn vernieuwd en de serre is vergroot tot vijftig zitplaatsen voor bezoekers. Daarnaast is het terrein voorzien van kunstgras en is de speeltuin volledig gerenoveerd.

Dick Tukkers