Afbeelding
Foto:

Sporten, net als flossen?

Een rare vergelijking! Maar toch vond ik een raakvlak. Wanneer ik door een van onze Milonclubs loop en de vele sportievelingen observeer, denk ik vaak: Wat goed van al die mensen die telkens weer de moed opbrengen om in beweging te komen.

Hoe gemakkelijk is het toch om een aantal excuses te verzinnen om eens NIET te gaan Milonnen. Vooral omdat het zo vrijblijvend is. Ik kan me heel goed verplaatsen in het feit dat iemand zegt: Ik had een enorm drukke dag. Na het eten belandde ik lekker op de bank. Er was op dat moment een fijn televisieprogramma op en ik zakte meer en meer onderuit in de bank. Gaandeweg werd ik er bepaald niet fitter op dus dacht ik: vandaag sla ik even over. Maar vervolgens kwam ik door alle drukte de hele week niet aan sporten toe. Een gemiste kans? Dat bepaal je zelf. Een wijs spreekwoord luidt: "Van uitstel komt afstel".

Automatisme
Hoe kan het dan wel? Eigenlijk hoef je maar een excuus te verzinnen om WEL te gaan. Maar in de praktijk blijkt dat het moeilijker is dan het in werkelijkheid is. Toch denk ik dat het niet zo heel moeilijk hoeft te zijn om wekelijks een of meerdere keren naar onze club te komen. Het moet namelijk een automatisme worden. Wat nu als het net zo gemakkelijk zou gaan als bijvoorbeeld tanden poetsen? Dat gaat namelijk al heel lang vanzelf. Maar moeilijk is het om het flossen er bij in te krijgen. En ieder bezoek aan de tandarts adviseert hij me het te doen. Vervolgens doe ik het een tijdje consequent maar daarna stagneert het. Wat een automatisme moet zijn, stopt op onverklaarbare wijze weer.

Doorzetten
Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld twee maanden duurt voordat iets een automatisme wordt. Dus ga door met flossen net zo lang tot het automatisch gaat. Zo kan ook het bezoek aan onze club een automatisme worden. Er zijn mensen die al jaren een geautomatiseerde draf naar onze club hebben. Wekelijks een of twee keer pakken ze zonder nadenken een handdoek in en doen ze automatisch de sportschoenen aan. Gewoon omdat het vanzelf gaat op die dag en dat tijdstip. Net als uiteindelijk flossen….DOORZETTEN DUS!

Harry Sanderink. Eigenaar Corpus Milon Clubs