Afbeelding
Foto:

Zorggilde in Rijssen geopend

RIJSSEN – Zorggilde Reggestreek is donderdagmiddag officieel geopend.

Groot voordeel van de nieuwe zorgopleiding aan de Reggesingel is de unieke combinatie van werken en leren. "Bovendien zijn onze studenten breed inzetbaar, want halen bij ons twee diploma's," zeggen opleidingsmanagers Marretje Hakvoort en Chantal Haarhuis. "We leiden op voor Welzijn-Maatschappelijk Werk en Verzorgende IG en dat is nieuw voor de zorg."

Zorggilde kon in Rijssen tot stand komen door een prima samenwerking tussen de gemeente Rijssen-Holten, het ROC van Twente en het reformatorische Hoornbeeck College uit Apeldoorn. Deze opleidingsinstituten werken samen met zorginstellingen in Rijssen en omgeving, waar de studenten ook hun stage- en werkplek hebben.

Manon van de Riet (links op de foto), Nina Bolte (tweede van links), Henrike Nijzink (tweede van rechts), Daniëlle Pijffers (rechts) en Milan Knol (liggend) zijn laaiend enthousiast over hun opleiding. Zij demonstreren bij Milan hoe je een patiënt helpt bij het aantrekken van een steunkous. De motivaties om naar Zorggilde te gaan zijn verschillend. Voor de één is de christelijke identiteit van de opleiding van groot belang. Voor de ander de breedte van de opleiding en het direct opdoen van praktijkervaring op de werkvloer. Maar allemaal zijn ze blij dat de opleiding vlak naast hun deur wordt gegeven.

De opleiding sluit ook aan bij de nieuwste ontwikkeling in de zorg. "Vroeger was het "zorgen voor", terwijl tegenwoordig het accent ligt op zorgen dat de patiënt zo veel mogelijk zelf actief blijft." De opleidingen zijn ook vooral op jongeren gericht. "Er is ook jong bloed nodig. In de zorg dreigen enorme personeelstekorten doordat een grote groep verzorgenden binnenkort met pensioen gaat. Daarin voorzien voorzien wij door het afleveren van goed toegeruste mensen," aldus Haarhuis.

Zorggilde is begin dit cursusjaar gestart. "Je kunt merken dat de zorg in Rijssen echt leeft. De studenten zijn gemotiveerd. We hebben mooi overzichtelijke groepen en ook dat is goed voor de kwaliteit van het onderwijs. Meer studenten zijn altijd welkom," benadrukken Haarhuis en Hakvoort.