Afbeelding
Foto:

Communicatie marktkooplieden op een laag pitje

RIJSSEN - De marktkooplieden van de maandagmarkt in Rijssen zijn ontevreden over de communicatie tussen deze kooplieden en de gemeente Rijssen-Holten. Ik sprak met marktkooplieden Benno Nobbenhuis (nachtmode) en Henry Wekking (vishandel).

De markt was vroeger een trekpleister, maar inmiddels neemt de belangstelling fiks af bij bezoekers en kooplieden. De oorzaak van een krimpende markt is de online verkoop via internet en ook de bouw van het nieuwe gemeentehuis en het plein Tusveld waardoor de marktkramen steeds verplaatst moesten worden. De onvrede van de marktkooplieden vindt zijn oorzaak in de communicatie met de gemeente. Tijdens de bouw van het gemeentehuis en de aanleg van het plein Tusveld heeft de gemeente nooit gecommuniceerd met deze kooplieden over hun belangen. Tijdens de uitvoering van de bouw van het gemeentehuis en aanleg van het plein Tusveld werden ze voor een voldongen feit geplaatst, via een mededeling achteraf. Een andere grief van de kooplieden was tevens het verhoogd aanleggen van het Europaplein. Het marktgebeuren op dit plein was voor oudere bezoekers nauwelijks bereikbaar, door de publieksonvriendelijke trappen.

Ingediend plan
En doordat de markt krimpende is zijn we al jaren met de gemeente in gesprek om de markt en compact en vriendelijk aanzien te geven, in dit streven ontvangen we echter weinig medewerking van de gemeente Rijssen-Holten, aldus beide heren. Dat blijkt ook volgens
beider heren uit het gegeven dat een door de kooplieden ingediend plan om de markt compacter en gezelliger te maken, door de gemeente om voor ons onduidelijke redenen afgeschoten. Een ander punt van kritiek is handhaving. De maandagmarkt is ingesteld vanaf 08.00 uur morgens tot 13.00 uur, maar op het handhaven van deze uren is geen enkel toezicht meer. Ook komen soms kooplieden zonder verdere sancties, gewoon tot vijf keer toe niet opdagen. Met gaten in de markt als gevolg, tot irritatie van bezoekers en marktkooplieden.

Verzelfstandiging
Omdat de zaterdagmarkt in Rijssen en de vrijdagmarkt in Holten, geld kosten en de inkomsten uit de marktgelden dalen, willen B&W van Rijssen Holten in beide plaatsen de markten zowel op maandag en zaterdag in Rijssen en de vrijdagmarkt in Holten verzelfstandigen. De gemeentelijke bemoeienissen worden dan beperkt tot het faciliteren van de openbare voorzieningen tegen betaling van de kosten. Hier staan de heren Nobbenhuis en Wekking zeer positief tegenover. Zij kunnen zelf de regels opstellen voor handhaving en onderlinge controles uitvoeren op de uitvoering van deze regels, om zo hun doel van een compacte en vriendelijke markt te realiseren.

Dick Tukkers