Afbeelding
Foto:

Moment van bezinning op
Canadese Begraafplaats

Op de Canadese Begraafplaats in Holten zullen op Kerstavond (zaterdag 24 september) 24 december om 16.30 uur de jaarlijkse herdenkingslichten aangestoken worden. Sinds 1991 is dit van oorsprong Finse gebruik een moment van herinnering en bezinning.

Het is al jaren traditie, dat op deze avond de aanwezige schooljeugd en de overige aanwezige kinderen bij elk van de 1394 graven een herinneringslicht plaatsen om zo de hier begraven, veelal zeer jonge mannen, ook na 70 jaar te herdenken.

Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zullen de herdenking opluisteren. Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij alle leed, dat niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu nog steeds door oorlog en geweld veroorzaakt wordt.

SVNF, de organiserende stichting achter de herdenkingen op de Canadese Begraafplaats adviseert de bezoekers om zo veel mogelijk te voet of per fiets te komen, want de Holterberg is op die dag na 15.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden en SVNF vraagt de bezoekers om hun aanwijzingen op te volgen. Automobilisten (aanrijdroute alléén vanaf hotel 't Losse Hoes) moeten mogelijk genoegen nemen met een korte wandeling vanaf de parkeerplaatsen. Vanzelfsprekend is dit alles vrij toegankelijk.

Open rondleiding

Op donderdag 21 december wordt er een open rondleiding gehouden op de Canadese begraafplaats. Deze begint om 14.00 uur en duurt circa 75 minuten. Deelnemen kost € 3,00 (basisschoolkinderen betalen € 1,50). Tijdens de rondleiding krijgt u informatie over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland door de Canadezen, de geschiedenis en de indeling van de begraafplaats en hoort u indrukwekkende verhalen over enkele gevallenen die in Holten liggen begraven. Iedereen is welkom tijdens de Open Rondleiding van de Canadese Begraafplaats Holten. Eerst bezoekt u het Informatiecentrum waar u informatie krijgt over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland. Ook wordt er aandacht gegeven aan de geschiedenis en de indeling van de begraafplaats. Maar tijdens het bezoek aan het ereveld ontdekt u de indrukwekkende verhalen van de gevallenen Canadezen begraven op de Holterberg. Opgave kan telefonisch: 0548 78 91 61 of per mail: info@canadesebegraafplaatsholten.nl