Sinterklaas in Rijssen met traditionele Pieten
Sinterklaas in Rijssen met traditionele Pieten Foto:

Opinie: Zwarte Piet

Het jaarlijkse debat over zwarte Piet gaat weer beginnen. Waarom eigenlijk? Als ik mij goed herinner werd jaren geleden in Suriname en op de Antillen ook Sinterklaas met Zwarte Piet gevierd.

Een blanke Sinterklaas was even zoeken, maar Zwarte Pieten waren ruim voorhanden. Zwarte en blanke kinderen genoten van het feest. Geen problemen. De problemen begonnen toen half Suriname naar Nederland verhuisde' Tussen al die blanken voelde men zich op verschillende gebieden, soms terecht, gediscrimineerd.

Hysterie
Dat werd op de televisie vaak op hysterische wijze naar voren gebracht. Dat zette weer kwaad bloed bij de blanke Nederlanders. De oplossing in Amsterdam bedacht om Zwarte Piet te vervangen door Spaanse edelen werd door een platform afgewezen. Spaanse edelen hadden meegedaan aan de slavernij. Daar zit wat in. Een mijn inziens mooie oplossing om roetveeg Pieten te introduceren viel ook niet in goede aarde.

Oplossing
Waarom eigenlijk niet? Een blanke Piet die door de schoorsteen kruipt krijgt minstens zwarte vegen op zijn gezicht en handen. Heel goed te verklaren aan zwarte en blanke kinderen. De laatste oplossing voor het probleem was om zwarte Piet te vervangen door schoorsteenvegers, sublieme oplossing dacht ik, maar nee hoor, ook afgewezen. Deed zeker teveel aan Zwarte Piet denken. Mag ik dan denken : Je kunt het dak op, en daarmee bedoel ik niet Sinterklaas. Of maak ik me nu schuldig aan discriminatie. Ik krijg steeds meer de indruk dat men het hele kinderfeest de nek om wil draaien. Mijn conclusie is: Dat laten we niet gebeuren.

H.Tielen