Afbeelding
Foto:

Dramatisch goede Paulus door Hosanna

RIJSSEN – Oratoriumvereniging Hosanna zette vrijdagavond in de Dionysiuskerk een Paulus neer die stond als een kasteel.

Het Van Wassenaer Consort, organist, solisten en koor overtuigden van de eerste tot en met de laatste minuut. De Paulus van Mendelssohn vraagt uithoudingsvermogen van uitvoerenden, maar ook van het talrijke publiek. Toch bleken de musici ruimschoots in staat de harde banken te doen vergeten. De neiging om bij ieder muzikaal hoogstandje te applaudisseren moest meer dan eens met geweld worden onderdrukt.

Dirigent Jacco Camphens zorgde voor een aangenaam tempo. Bij de ouverture werd het publiek met zachte hand opgenomen in hogere muzikale sferen waarin eigenlijk al niets meer mis kon gaan. Dat blijft altijd spannend, want zeker bij een omvangrijk oratorium als de Paulus is er dan nog heel veel tijd over waarin van alles mis kan gaan. Maar dat gebeurde ten enenmale niet.

Hosanna zat er uitstekend in en wist exact waar ze naartoe wilden. De heftige tegenstellingen tussen traditie en en de nieuwe perspectieven die Stefanus wilde openen werden scherp onderstreept door zangers en zangeressen. Boosheid en verontwaardiging over religieuze inzichtverschillen kregen een dramatisch uitstekend accent.

In de zeer welkome pauze kon het publiek bijkomen van het muzikale geweld. Hierna werd indrukwekkend ingezet met Der Erdkreis ist nun des Herrn. Wat verderop komen Paulus en Barnabas aan het woord als gezanten van Christus die de mensen oproepen Jezus te volgen. Tenor Rein Kolpa en de bas Martijn Sanders brachten dit wondermooie duet op lenige maar stijlvolle wijze voor het voetlicht.

Sopraan Margreet Rietveld zong haar partijen met veel gevoel. Mezzo sopraan Martine Straesser had misschien hier en daar wat krachtiger gekund, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ze op het laatste moment was ingevlogen als vervangster van Ruth Willemse. Er passeerden te veel hoogtepunten om afzonderlijke te noemen. Een indrukwekkende prestatie is geleverd waar we nog lang op kunnen teren. Een prestatie van formaat, waar we met ons allen trots op kunnen zijn.