Overwinnen racisme centraal in 'Hidden Figures'

NIJVERDAL - In de film 'Hidden Figures', die op dinsdag 28 november in het Filmhuis van ZINema wordt gedraaid, staat de rassendiscriminatie bij ruimtevaartorganisatie NASA in het begin van de jaren zestig centraal. De drie zwarte vrouwen Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson worden aangenomen bij NASA in de strijd tegen Rusland om de ruimte. Ze worden vanwege hun huidskleur dwarsgezeten in hun werk, maar slagen er uiteindelijk toch in zich niet te laten onderdrukken en worden succesvol in hun werk door hun kennis en doorzettingsvermogen.

De biografische film 'Hidden Figures' speelt zich af in de vroege jaren zestig. Rusland was de vijand en het doel was om de Koude Oorlog te besluiten in de ruimte. NASA had er een flinke kluif aan om als eerste een astronaut de ruimte in te schieten, ze werden daarin afgetroefd door de Russen. Zij hadden Joeri Gagarin als eerste astronaut al in een baan om de aarde weten te brengen. De drie zwarte vrouwen Johnson, Daarom werden de Afro-Amerikaanse wetenschappers Vaughn, Johnson en Jackson aangenomen als aangenomen om hierin te slagen. De rassenscheiding zat echter nog diep in de Amerikaanse maatschappij verankerd en de vrouwen werden voortdurend met pesterijen dwarsgezeten. Van een wetenschappelijk rapport werden delen met een stift onleesbaar gemaakt. De vrouwen troefden de pestkoppen echter af door het rapport gewoon tegen het licht te houden, zodat ze het gewoon konden lezen, waardoor ze waardevolle wiskundige data konden aanleveren om de ruimtewedloop tot een succesvol einde te brengen.

Boodschap
De boodschap van de film is om vooral jezelf te blijven en ook in jezelf te blijven geloven. Het verhaal over deze drie vrouwen is dan ook inspirerend en Hidden Figures werd genomineerd voor drie Oscars: Beste film, Beste vrouwelijke bijrol en Beste aangepaste scenario. Goed acteerwerk, een mooi verhaal, omlijst door swingende muziek vormen dan ook de garantie voor een mooie bioscoopavond bij het Filmhuis van ZINema.

Kaarten
Kaarten voor deze film zijn af te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489.