Afbeelding
Foto:

Lien Kootstra opent Huiskamer van toen

RIJSSEN – Lien Kootstra-van den Noort (88) opende zaterdagmiddag de nieuwe expositie Huiskamer van toen op het Rijssens Museum.

Lien Kootstra woont al een mensenleven in Nijverdal, maar de geboren Rijssense is het museum in haar geboorteplaats altijd trouw gebleven. Naast vrijwilligerswerk in Nijverdal, is Kootstra nog altijd actief als vrijwilliger van het Rijssens Museum. Zelden wordt tevergeefs een beroep op haar gedaan. Reden voor de werkgroep wisselexposities om haar te vragen de nieuwe expositie te openen.

Klederdracht
Lien Kootstra doet eens per twee weken surveillancedienst in het museum. Tijdens de zomeractiviteiten op het museum, werkte ze mee aan de zogenaamde wasdag waarbij ze in Rijssense klederdracht nostalgische wasdemonstraties verzorgde. Onlangs werkte ze ook mee aan een instructiefilm van het museum die door Saxionstudenten werd gemaakt.

Stiekem
Voor de opening van de expositie Huiskamer van toen had Lien Kootstra zich gekleed in een deftige jurk van vroeger. In haar toespraak, in onversneden Rijssens dialect, liet ze weten het een goede zaak te vinden dat het museum de aandacht vestigt op het leven van vroeger. "Heel good um disse tentoonstelling te hooldn. Dan zee-j nog wier eens ne keer hoo hard de tied veraandert. Doar kö-j mooie beuker oawer leazen, en det is ook heel good. Mer zonne tentoonstelling kö-j ook ech zelf inloopn en dinge nog 's vuurzichtig anraakn. Joa…stiekem netuurlijk."

Pinda's
De expositie Huiskamer van toen geeft een beeld van de tijd toen geluk nog heel gewoon was. Bezoekers kunnen niet alleen kijken, maar de sfeer van vroeger is bijna lijfelijk te ervaren. Het is mogelijk om letterlijk nog even te gaan zitten aan de tafel van toen en wat doppinda's te nemen. In de expositie heeft de werkgroep drie tijdgrappen uitgehaald die het publiek kan ontdekken. Tegen een van de zijwanden van de wisselzaal is een deel van een keuken van vroeger nagebootst. Daarnaast zijn enkele vitrines opgesteld met voorwerpen van vroeger. De nieuwe wisselexpositie is de komende maanden te bezichtigen tijdens de openingsuren van het museum: dinsdag tot en met vrijdag van tien uur 's morgens tot 's middags vijf en op zaterdagmiddag van één tot vijf.