Afbeelding
Foto:

Mysterieuze landschappen in Wierden

WIERDEN – Bol en hol, alledaagse dingen en lichtgeheimen zijn te zien in najaarsexpositie bij galerie Tolg'Art in Wierden.

Zaterdagmiddag werd de expositie geopend. De kunstenaars Ed van Haren, Ellen Kroeze en János Bittenbinder waren daarbij aanwezig.

Ed van Haren (1951) uit Almelo werd geboren in het Zuid-Limburgse Bocholtz. Tot 2017 was hij docent beeldende vakken en nu fulltime zelfstandig beeldend kunstenaar. Zijn inspiratiebron is de natuur. Vooral gedraaide vlak­ken komen steeds terug in zijn werk. Maar ook in lichamen van dieren, vogels, insecten of reptielen komen die draaiingen terug. Van Haren werkt veel met gelaagd hout als Okoumé Multiplex. Bol en hol wisselen elkaar af; de materiaallagen zorgen voor een optisch spel.
Ellen Kroeze (Veendam 1965) schildert grote monumentale doeken en intieme kleinere varianten. Ze maakt schilderijen die doen verlangen naar het verhaal erachter. Sleutels tot die verborgen laag zijn bijvoorbeeld lege stoelen, oude koffers en kinderfiets­jes. Kroeze toont het leven in al zijn facetten met onverwachte onderwerpen midden in het alledaagse leven.
János Bittenbinder (1946) is geboren in het Roemeense Oradea/Nagyvarad. Hij komt uit Transsylvanië, een mythi­sche landstreek. Hij is opgeleid als interieurarchitect, maar in 1976 studeerde hij af als autonoom schilder. Bittenbinder woont sinds 1979 in Nederland. Hem boeien vooral onberoerde culturen en on­aangetaste landschappen. Op het eerste gezicht lijken zijn werken abstracte kleurstudies voortkomend uit een lyrische natuurbeleving. Zijn kleuren komen vooruit uit de geheimen van het licht.

De expositie loopt tot 31 december van dit jaar.