Afbeelding
Foto:

Bijzondere monstrans in Rijssens Museum

RIJSSEN - In de historiekamer van het Rijssens Museum staat een bijzondere monstrans te pronken.

Volgens conservator Jan van de Maat van het Rijssens Museum is een monstrans is een rijk versierd, edelmetalen liturgisch vaatwerk, veelal op een voet met een stam, waarin de geconsacreerde, dat is, gezegende hostie wordt getoond door deze op het altaar uit te stallen of in een processie mee te dragen.

De maker van de monstrans is de Eindhovense zilversmid A. P. Hermans, te herkennen aan zijn meesterteken, AH met een kroontje erboven. De jaarletter "P" geeft aan dat de monstrans in 1874 is gemaakt. De bijzonderheid aan de monstrans uit het museum is dat de persoon van Maria is afgebeeld naar aanleiding van een periode van Mariaverering. Bij de eerste oogopslag wordt onze aandacht gevraagd door een groot aantal zonnestralen gericht op Maria en niet op de lunula, het maanvormig venster in het midden waarin de hostie wordt getoond. De aanleiding hiervan is het dogma van Maria's onbevlekte ontvangenis dat paus Pius IX op 8 december 1854 afkondigde en in 1858 een vervolg kreeg bij de verschijning van Maria aan de 14 jarige Bernadette in Lourdes.
De rooms-katholieke kerk ziet deze verschijning als bevestiging van het dogma. De opdrachtgever voor deze monstrans zal het beeld uit het Bijbelboek Openbaringen 12 ver 1 voor ogen hebben gehad, waar staat: "En er werd een groot teken gezien in de hemel, namelijk een vrouw, bekleed met de zon, en de maan was onder haar voeten". De monstrans is in bruikleen gegeven door de Dionysiusparochie.

Dick Tukkers