Afbeelding
Foto:

Diamanten bruiloft echtpaar Schalk-Paas

RIJSSEN - Op woensdag 29 november vierden Wim Schalk en Ria Schalk-Paas hun zestig jarige huwelijksfeest met een receptie voor familie, buren en bekenden bij partycentrum t'Molke.

's Ochtends kregen zij bezoek van burgemeester Arco Hofland die namens het gemeentebestuur de felicitaties overbracht. Wim Schalk (84) en Ria Schalk-Paas (80) zijn beiden geboren in Assen. Doordat Wim als 16 jarige werkte bij de familie Udema in Gieten kwam hij iedere dag voorbij het huis fietsen van Ria en omdat ze elkaar via oogcontact leerden kennen stond Ria regelmatig op pad om tabak voor haar vader te halen, meestal op het tijdstrip dat Wim vanuit zijn werk weer naar huis fietste. Van lieverlede werd vriendschap omgezet in verkering. Toen het 'aan' was belde Wim bij het passeren van Ria's huis zijn fietsbel en op de terugweg zong hij een liedje. Zij ontmoeten elkaar woensdag, zaterdag en zondags in de kerk, maar om 10.00 avonds hield het feest op, want ze moesten morgens al weer vroeg uit de veren. Na vijf jaar verkering trouwde het echtpaar en bleven daarna vijf jaar in Gieten wonen, waar drie van hun vier kinderen geboren werden. Via Gieten, woonden ze een jaar in Nijeveen en vervolgens 36 jaar in Holten. In Rijssen woont het echtpaar nu al weer 17 jaar aan de Eermanserve met groot plezier.

Werk
Wim begon werkbare leven op 16 jarige leeftijd bij de familie Udema in Gieten en eindigde zijn carrière in Holten bij de zelfde familie. Hij begon zij werk als metaaldraaier en eindigde zijn loopbaan als adjunct –directeur. Ina werkte voor haar huwelijk in een verpleeghuis in Appelscha en voor de rest zoals zij zelf beweerde 60 jaar in dienst bij de familie Schalk voor de zorg voor huishouding man en kinderen. De familie bezit namelijk vier kinderen, twaalf kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.

Hobby's
Dat Wim actief was buiten zijn dagelijkse werk mag blijken uit het volgende hij was 36 jaar ouderling in de Christelijk Kerk in Almelo, medeoprichter en 5 jaar voorzitter van de Voetbalvereniging Blauw –Wit 66 in Holten, (als ex speler van ACV Assen) en 15 jaar lid van de vrijwillige brandweer in Holten. Het echtpaar reisde hun hele leven lang en de zelfs 36 jaar samen met een bevriend echtpaar uit Holten. Zij trokken met vouwwagen en stacaravan door Nederland en ver buiten de eigen landsgrenzen. Ik vroeg wat is het geheim van een lang huwelijk aan het echtpaar? "Een humorvol leven, tevreden zijn en vanaf het begin van ons huwelijk gaven we elkaar bij het krieken van de dag drie gemeende zoenen. Wij zijn God dankbaar voor het rijke leven dat we mochten ontvangen."

Dick Tukkers