Afbeelding
Foto:

Vierdaagsewandelaar
helpt bij spieronderzoek

RIJSSEN - De Rijssense Vierdaagse wandelaar Dick Derksen (69) is net terug van de Nijmeegse wandelvierdaagse, waar hij zijn 18e vierdaagse erekruisje in ontvangst mocht nemen, als deelnemer aan het grootste wandelevenement van de wereld.

Maar hij wandelde deze vier maal veertig kilometer niet alleen voor zijn plezier, maar nam ook tevens deel aan een wetenschappelijk spieronderzoek, dat plaatsvond op verzoek van het Raboutziekenhuis in Nijmegen, tijdens deze Vierdaagse.

Achtergronden
De levensverwachting in de westerse wereld is de laatste eeuw sterk toegenomen. Deze ouder worden, kan echter gepaard gaan met een afname van de spiermassa Hierdoor vermindert de spierkracht in armen en benen en daarmee verslechtert het dagelijks functioneren. Een goede voeding kan mogelijk het verlies van spiermassa tegengaan. Uit eerder onderzoek is gebleken bij fragiele ouderen dat een verhoogde eiwitinname bij de voeding het verlies van spiermassaspierkracht kan verminderen. Met het onderzoek waaraan Dick Derksen heeft meegedaan, hoopt het onderzoeksteam aan te kunnen tonen dat een eiwitsupplement, in de vorm van zuiveldrankje, de spierkracht, spiermassa ook bij vitale ouderen kan verbeteren. Het doel van dit onderzoek is om de effecten van extra eiwitinname van vitale ouderen te evalueren. Daarnaast wordt het effect van extra eiwitinname op de fysieke prestatie en op herstel van spieren en gewrichten na langdurige inspanning onderzocht tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Het onderzoek:
De onderzoeksgroep waarvan Dick een onderdeel was, is op basis van toeval, verdeeld in een groep die een zuiveldrankje met extra eiwitten krijgt en een groep die een placebo drankje krijgt. Het supplement dient gedurende 12 weken twee maal daags worden ingenomen bij het ontbijt en na inspanning (2x250 milliliter). Wanneer een dag geen inspanning heeft plaatsgevonden, dient het tweede supplement te worden ingenomen tijdens de lunch. Het zuiveldrankje bestaat uit natuurlijk, vegetarisch materiaal zonder chemische toevoeging. Het vegetarische placebo drankje van 2x 250 milliliter lijkt qua samenstelling en smaak op het supplement.

Testen
Voordat een deelnemer aan het onderzoek mocht deelnemen werden er verschillende meetmomenten uitgevoerd, deels thuis en deels in het Radboutziekenhuis. Het ging om basismetingen bestaande uit het invullen van vragenlijsten, het uitvoeren van krachtmetingen, en andere fysieke testen. Er volgde een bloedafname en een scan om de vetmassa te meten. Tijdens het onderzoek moesten er 12 weken lang lijsten bij gehouden worden, met betrekking tot de gezondheid, medicijngebruik en het beweeg en voedingspatroon. Een week na afloop
van de vierdaagse werden de lijsten opnieuw ingevuld met de vragen die betrekking hadden tot gewricht –en spierpijn en een invulling van de dagelijkse activiteiten. De in dit artikel genoemde eiwitdrankjes, moesten de deelnemers aan deze test alle vier ochtenden afhalen voor de start van het wandelfestijn om 5.00 uur, in het in de buurt van de startplaats gevestigde onderzoekscentrum.

Dick Tukkers