Afbeelding
Foto:

Paarden- en Ponymarkt 51 jaar publiekstrekker

ENTER - De jaarlijkse Paarden en Ponymarkt met bijbehorende warenmarkt komt er weer aan! Op volgende week donderdag 17 augustus wordt al weer de 51-ste editie gehouden van dit mooie evenement.

De paarden- en ponymarkt wordt gehouden van 08.00 tot 14.00 uur op rond het Dorpsplein en oude pastoriestraat. De markt is ieder jaar weer een grote publiekstrekker en bijzonder geliefd bij de handelaren. De paarden en ponymarkt werd destijds opgezet door de Enterse ondernemersvereniging EOV en is nu ondergebracht onder Stichting Paarden en Ponymarkt Enter. In de beginjaren lag de nadruk met name op de daadwerkelijke paardenhandel, maar door de jaren heen was er een duidelijke verschuiving zichtbaar waarbij de warenmarkt een steeds belangrijker rol ging spelen.

Jong en oud geniet
Desondanks is de aanwezigheid van de 'levende have' ook in 2017 nog een ware publiekstrekker. Jong en oud genieten van de vele mooie paarden die hier weer te zien én te koop zijn. Handel wordt er ook zeker fanatiek gedreven door middel van het bekende handjeklap. Sommige dieren wisselen al voor aanvang van de markt van eigenaar, hoewel er zeker ook nog honderden andere paarden te zien zullen zijn. Er liggen ook weer prijzen klaar voor het mooiste paard en pony, nog een reden voor verkopers om hier te komen.

Niet eenvoudig
Marktmeester Johnny Jansen benadrukt dat het organiseren van zo'n paarden- en ponymarkt geen eenvoudige opgave is. Tegenwoordig zijn de regels voor veevervoer en dierenwelzijn immers veel strenger dan vroeger, maar ook de veiligheid van het publiek en preventie van dierenziekten is een belangrijke afweging voor de organisatie en de gemeente als vergunningverlener. In de praktijk worden de paarden bijvoorbeeld zo neergezet dat publiek er altijd voor langs kan lopen, om zo het risico op een schop te minimaliseren. De organisatie mag er dan ook zeker trots op zijn dat de verkoop tot nu toe zonder incidenten plaats kon vinden.

Warenmarkt
Naast de paarden en pony's zelf is ook de warenmarkt een grote publiekstrekker. Deze begint om 08.00 uur en loopt door tot 14.00 uur, met nog een mogelijke uitloop tot 16.00 uur afhankelijk van het weer. Door de Dorpsstraat loopt een kilometers lang lint met honderden kramen; van Roetgerink bij de Boerdijk tot aan de parkeerplaats van de Emté-Supermarkt. Hier wordt van alles verkocht. De markt is inmiddels dusdanig populair dat adverteren al niet meer hoeft, zo grapt Johnny Jansen. Veel verkopers noemen Enter namelijk al als mooiste jaarmarkt van Nederland.

Duidelijke regels
Dit is ook te danken aan de actieve rol die de organisatie speelt in de selectie van kramen. Zo doen zij actief aan branchebescherming om te voorkomen dat er van bepaalde zaken te veel verkopers zijn. Er is op dit moment ook een stop qua uitbreiding, omdat er simpelweg te weinig ruimte is voor nóg meer kramen. Verder worden ook de regels streng gehanteerd: wie niet op komt dagen zonder geldige reden hoeft komend jaar niet op een plek te rekenen. Hierdoor zijn de verkopers ook bijzonder trouw. De combinatie van de warenmarkt en paarden- en ponymarkt is goed voor zeker 10.000 bezoekers, waarvan naar schatting zestig procent van buiten Enter komt.

Parkeerplek
Juist omdat er zoveel mensen van buiten Enter met de auto komen zijn er ook speciale parkeerplekken opgezet net buiten Enter. Bezoekers worden vanaf de parkeerplaats op passende wijze opgehaald: met een trekker en huifkar.

Afbeelding
Afbeelding