Afbeelding
Foto:

Alles moet kloppen bij
jubileum-vleesveekeuring

ENTER - Het is moeilijk te zeggen wie er mooier bij staat: de eigenaar of de koe. Een zeker showelement ontbreekt dan ook zeker niet op de zeer competitieve vleesveekeuring die ook dit jaar weer gehouden zal worden. Op donderdag 17 augustus gaan de eigenaren weer de strijd met elkaar aan: wie heeft de mooiste koe dit jaar?

De Vleesveekeuring Enter is een vaste traditie. Dit jaar is dit extra speciaal omdat de keuring namelijk het 25-jarig bestaan viert. In 1993 werd deze voor het eerst gehouden, toen wijlen G. Wagemans een brief schreef naar de Federatie Vleesveestamboeken met de wens om een keuringsdag te houden in Enter. Op 12 augustus van dat jaar werd de eerste keuring gehouden met vier stamboeken, namelijk Blonde d'aquitaine, Piemontese, Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw. In 2000 viel dit laatste stamboek af, maar de keuringen gingen door.

Alles moet kloppen
Hoe maak je kans op een prijs bij de keuring? Heel simpel: alles moet kloppen. Niet alleen bij de koe, maar ook de eigenaar. Netjes gekleed, goed verzorgd van haar tot hoef. De vergelijking met een hondenshow is dan ook niet geheel ongepast. De deelnemers zijn steevast liefhebbers die hun dier vol trots willen showen. De vleesveekeuring begint om 09.00 uur met na de middag de showende die doorloopt tot ongeveer 15.00 uur. De vleesveekeuring wordt gehouden op de parkeerplaats van de Rooms-Katholieke kerk. Uiteraard kunnen bezoekers ook genieten van een uitgebreid randprogramma.

Leuke actie
In samenwerking met de Albert Heijn wordt ook een leuke actie gehouden op de parkeerplaats voor de kerk waar AH aan grenst. De heren van de vleeskeuring zullen een koe en kalf presenteren, waarvan bezoekers het gezamenlijke totaalgewicht mogen raden. Hiermee zijn dan leuke prijzen te winnen, zoals waardebonnen voor gratis boodschappen bij de Albert Heijn. Daarnaast is het ook een mooie gelegenheid om met mensen in gesprek te gaan over het vee in het algemeen. De ervaring leert namelijk dat niet iedere bezoeker van buiten de regio weet hoe het werkt met de 'koetjes en kalfjes' en de productie van vlees, aldus marktmeester Johnny Jansen.

Niet eenvoudig
Het organiseren van een vleesveekeuring is niet eenvoudig. Zo werden deze in 1997, 2001 en 2007 afgelast wegens de varkenspest, MKZ-crisis en blauwtong. Veiligheid voor mens en dier is een belangrijk aspect voor deze vleesveekeuring en dieren worden dan ook al vóór aanvoer in Enter gekeurd om zo eventuele zieke dieren buiten de keuring te houden.

Jubilarissen en verjonging
Het bestuur van de Stichting Commissie Vleesvee Enter viert dit jaar ook drie bijzondere jubilea. Henk Homan, Harrie Homan en Harrie Boomkamp zijn allen al 25 jaar bestuurslid. Henk Homan neemt dit jaar afscheid en voorzitter Gerrit Volkerink doet een stapje terug en gaat door als vice-voorzitter. De organisatie heeft de laatste jaren ook enkele jongere bestuursleden kunnen verwelkomen, waarmee ook de toekomst van dit evenement zeker is. Zo zal Lidwien van de Riet de voorzittershamer overnemen na de jubileum-keuring.

Op foto: Dhr. P ten Hove, C. Bolscher en G. Volkerink

Op foto: Dhr. P ten Hove, C. Bolscher en G. Volkerink
Afbeelding