Afbeelding
Foto:

Stichting Fallk helpt Armeense kinderen

RIJSSEN – Om kinderen in Armenië een kindwaardig bestaan te geven is onlangs de nieuwe stichting FALLK opgericht.

FALKK staat voor Foundation Armenian Lonely Left Kids. Het idee is ontstaan in de Bed & Brekfast-accommodatie 't Zunnekuukn aan de Geskesdijk in Rijssen. Voorzitter is Mozes Gelici, secretaris is Avannes Göçer en penningmeester Raffi Asik.

De nieuwe stichting voor kinderhulp is ontstaan uit de hulpacties die Asik al enkele jaren organiseert voor noodlijdende Armeense kinderen. "Ik bood hulp aan kinderen waarvan de moeder ernstig ziek is en de vader is weggelopen. Andere mensen wisten dat ik hulpacties ondernam en gaven mij geld. Maar hoe regel je het zó dat het geld ook echt terecht komt bij de kinderen in Armenië?" Daarop adviseerde Mozes Gelici om een stichting op te richten, zodat het geld goed weggezet kan worden en de kinderen in Armenië ook kunt helpen waar ze wonen. "Om die reden hebben we de stichting FALLK opgericht. Er is een stichtingsakte opgesteld en bij de notaris vastgelegd. Het is ook de bedoeling dat we een ANBI-status aanvragen. Als we die hebben zijn we een stichting die werkt voor het algemeen belang zonder winst te maken en hoeven we geen belasting te betalen, zodat al het gegeven geld ook gebruikt kan worden voor hulp aan de kinderen." Er gaat geen rechtstreeks geld naar de Armeense kinderen.

Ter plekke
Asik zegt dat ter plekke hulp wordt geboden. "We gaan naar Gumri en Ashtarak. Daar renoveren we een school. We kopen daar materialen zodat we de economie daar ook een stimulans geven. We krijgen grote hoeveelheden schriften, gummetjes en potloden en die brengen we er ook naartoe, zodat de kinderen onderwijs krijgen in een schoolgebouw waarvan het dak niet lekt." De nood onder de Armeense kinderen is groot. "Armenië is lange tijd in oorlog geweest met Azarbeidjan. Er heerst grote werkloosheid. Er zijn gezinnen waar niet eens schoenen voor de kinderen gekocht kunnen worden. Wij zorgen voor geld en goederen voor de noodlijdende gezinnen. Veel kinderen wonen ook ver van school. Daarom proberen wij vervoer voor hen te regelen, maar ook bijvoorbeeld laptops voor in de klas. Er is heel veel nodig en daarom is het ook goed dat we onze hulpacties via de nieuwe stichting kunnen organiseren."